Ekstra Bladet

Mistede pusten

Kevin Magnussens team er faldet en plads tilbage i konstruktø­r-VM. De har ikke de samme muskler i udviklings­kapløbet, men får heller ikke altid det optimale ud af, hvad de allerede har

-

SINGAPORE (Ekstra Bladet): Otte udgåede racere og et komplet uforudsige­ligt race efter troperegn udløste to uventede point til Haas på aekvator. Men ellers har formkurven vaeret nedadgåend­e på det seneste.

Toro Rosso trak fra i konstruktø­r-VM med Carlos Sainz’ imponerend­e fjerdeplad­s, mens Jolyon Palmer sjetteplad­s sendte Haas ned som nummer otte.

Udfordring

Det oplagte forklaring er, at Haas med sit ’lille’ budget på under en milliard kroner, begynder at lide i udviklings­kampen. Selv om Haas fik to point i Singapore, har formen vaeret nedadgåend­e for det lille team. Og Kevins racer holdt heller ikke helt til slut. Større teams bruger over dobbelt så meget på en saeson.

Noget sandhed er der i den påstand, men hos Haas mener man, at den største udfordring ligger andetsteds.

Evnen til at møde op til et løb og hurtigt finde den optimale opsaetning af bilen skal blive bedre.

Her kaemper Haas med sin begraensed­e erfaring og faerre ressourcer, isaer når de kommer lidt skaevt ind i weekenden. Hvad der er sket en del gange i år.

– At vaere et lille hold vil altid vaere svaerere. Andre steder arbejder der 100 mennesker på et projekt, som vi har tre folk til. Derfor konkurrere­r vi ikke om verdensmes­terskabet, vi vokser stadig, siger Romain Grosjean til Ekstra Bladet.

– Vi har nye biler i år og nye daek, som er svaere at få ind i det optimale vindue. Nogle gange er vi gode og andre gange ikke. Snart har vi meget mere data til at forberede os med; det kan vaere smertefuld­t at leve nogle gange, men vi bevaeger os i den rigtige retning og finder de rigtige svar til fremtiden, siger han.

Mangler testkørere

Hvis bilen ikke opfører sig som ventet, har de store teams den fordel, at de hjemme i hovedkvart­eret kan saette testkørere i simulatore­n for at finde alternativ­e løsninger. På den måde kan et hold som Ferrari ligesom i Singapore gå fra horrible traeninger fredag til pole-position lørdag. De har nemmere ved at få det maksimale ud af deres grej.

Samme mulighed har man ikke hos Haas. Her arbejder man kun ud fra de informatio­ner, der samles under de første traeninger. Sidste års erfaringer med en anden type bil og andre daek er ikke så relevante.

– For det meste gør vi det godt, men når vi starter for langt vaek fra det rette setup og ikke helt ved, hvor vi skal hen, er det tricky, siger Grosjean.

Både han og teamkammer­at Kevin Magnussen forventer, at saesonens seks resterende løb byder på flere muligheder, hvor de reelt har farten til top ti og ikke skal have hjaelp fra andres uheld.

Stadig positiv

– Jeg er stadig positiv. Mange folk glemmer, at vi kun har kørt 30-40 løb. Det hele er nyt, og konkurrenc­en er superhård. Jeg tror, der kommer løb, hvor vi vil vaere meget mere konkurrenc­edygtige end på det seneste. Jeg håber, de kommer snart, smiler den erfarne franskmand:

– Men vi ved også, at nogle steder vil vi vaere i en mere svaer situation.

Haas-racerens styrke i forhold til konkurrent­erne er højhastigh­edssving; i de langsomme kniber det, så på papiret burde de kommende to løb give bedre chancer, mener Kevin Magnussen.

– Jeg har stadig forhåbning­er om, at vi kan slutte saesonen staerkt. Malaysia bliver forhåbentl­ig bedre til os, og jeg håber også på Suzuka. Så må vi se, hvad vi kan i Amerika. Der er både hurtige og langsomme sving, så den er lidt svaer at spå om.

Teamchef Günther Steiner har hverken opgivet syvendepla­dsen i konstruktø­rVM eller at se Haas med startplace­ringer i top ti i den resterende del af saesonen.

– Det bliver svaert, men er ikke umuligt. Hvis vi får begge biler i pointene, bytter vi placeringe­r igen.

I midterfelt­et har kun Renault taget et markant skridt, mener Steiner.

– De har 600 folk og er naesten ligesom Red Bull nu. De gør det godt, men det er os, de slår – ikke Mercedes og Ferrari.

Mange folk glemmer, at vi kun har kørt 30-40 løb. Det hele er nyt, og konkurrenc­en er superhård

 ?? FOTO: PA ??
FOTO: PA
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark