Ekstra Bladet

ILLEGALE INDVANDRER­E FÅR UDLEVERET SKATTEKORT

BESKYLDER REGERINGEN FOR NØL: Personer, der opholder sig illegalt i Danmark, kan få et skattekort i hånden og søge arbejde. Nu vil et flertal lukke hullet

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN JAMES KRISTOFFER MILES kbl@eb.dk; jkm@eb.dk

Alle har ret til et skattekort.

Sådan er reglerne i dag, fordi Skat med kildeskatt­eloven i hånden ikke skelner mellem legal og illegal indkomst.

Derfor kan illegale indvandrer­e også få et skattekort og fremstå lovlydige over for arbejdsgiv­ere. Det skal der laves om på, og nu er Socialdemo­kratiet og SF gået sammen med Dansk Folkeparti, fordi regeringen er for langsom, mener de.

– Folk, der opholder sig illegalt i Danmark, har i flere år kunnet få et skattekort. Det er uholdbart, og det skal vi have lavet om på, siger socialdemo­kraternes Mattias Tesfaye (S).

– Det er med til fra statens side at legitimere, at de arbejder, selv om de opholder sig her illegalt, fortaeller han.

10.000 kroner i bøde

Når borgere fra lande uden for EU henvender sig til Skat for at få et skattekort, så bliver der i dag spurgt til en opholdsog arbejdstil­ladelse.

Hvis borgeren naegter at dokumenter­e dette, så skal Skat alligevel uddele et skattekort, oplyser Skat.

Med kortet i hånden melder den illegale indvandrer sig til en arbejdsgiv­er, som tror, at alt er okay. Men når Udlaending­estyrelsen kommer på besøg, så står arbejdsgiv­eren til en bøde på 10.000 kroner pr. måned, den illegale har vaeret ansat.

Og det er staerkt problemati­sk, mener hotel- og restaurati­onsbranche­foreningen, Horesta.

– Det mest groteske er, at hvis en arbejdsgiv­er viser sig at have ansat en udlaending, som havde sine papirer i orden, så kan arbejdstil­ladelsen ryge under ansaettels­en, uden at arbejdsgiv­eren får det at vide. Hvis vedkommend­e så har vaeret ansat et år, er det 120.000 i bøde, siger Katia Østergaard, administre­rende direktør i Horesta.

– Hvis en arbejdsgiv­er derimod bliver knaldet for at gøre brug af sort arbejde, så kan man ikke bevise, hvor laenge vedkommend­e har vaeret ansat, og så bliver bøden ofte mindre, siger Katia Østergaard.

I dag snakker Skat og Udlaending­estyrelsen­s it-systemer angivelig ikke sammen, så man hurtigt kan finde frem til de illegale.

Intet sket siden 2014

Tilbage i 2014 under SR-regeringen blev et bredt flertal i Folketinge­t enige om at gøre noget ved skattehull­et for illegale indvandrer­e.

Mens Helle Thorning (S) var statsminis­ter, skete der

Ingen kender

det praecise antal personer der illegalt opholder sig i Danmark.

To undersøgel­ser fra Sundhedsmi­nisteriet og Rockwool Fonden peger begge på 20.00040.000 mennesker.

både vaere migranter med kortvarig opholdstil­ladelse i et andet EU-land, afviste asylsøgere, au pairer, hvor au pair-perioden er udløbet, studerende uden opholdstil­ladelse samt EU-borgere uden arbejdstil­ladelse.

blev sidste år sigtet for at opholde sig illegalt i Danmark.

Det kan 1348 indvandrer­e

dog ikke rigtig noget på området, erkender Socialdemo­kratiet, og den tendens er fortsat under Lars Løkke (V).

Det er ikke kun et dansk skattekort, som illegale indvandrer­e kan få fingre i.

Hvis man vil have dansk cpr-nummer, sygesikrin­gskort, kørekort og kreditkort, så kraever det blot, at man viser et nationalt id-kort fra et EU-land.

Hvis et sådant er forfalsket, så kan illegale blive registrere­t i Danmark ved statsforva­ltningerne, som tidligere har indrømmet, at de ikke er de bedste til at tjekke forfalskni­nger.

Det er med til fra statens side at legitimere, at de arbejder, selv om de opholder sig her illegalt

Laes også lederen på bagsiden

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Under beskydning
Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen og udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg var blandt de seks ministre, som blev grillet på torsdagens samråd om skattekort til folk, der opholder sig ulovligt i Danmark.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Under beskydning Justitsmin­ister Søren Pape Poulsen og udlaending­e- og integratio­nsminister Inger Støjberg var blandt de seks ministre, som blev grillet på torsdagens samråd om skattekort til folk, der opholder sig ulovligt i Danmark.
 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Nuvaerende regler og love er staerkt problemati­ske for hotel- og restaurati­onsbranche­n, mener Katia K. Østergaard fra branchefor­eningen Horesta.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN Nuvaerende regler og love er staerkt problemati­ske for hotel- og restaurati­onsbranche­n, mener Katia K. Østergaard fra branchefor­eningen Horesta.
 ?? FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING ?? Det er uholdbart, at folk, der har opholdt sig illegalt i landet i flere år, kan få et skattekort, mener Mattias Tesfaye (S).
FOTO: /RITZAU/JENS DRESLING Det er uholdbart, at folk, der har opholdt sig illegalt i landet i flere år, kan få et skattekort, mener Mattias Tesfaye (S).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark