Ekstra Bladet

UBÅDS-MYSTERIET AL LØSE GÅDEN Traenet i at finde lig til søs

.

- Linette.k.jespersen@eb.dk fleck@eb.dk

genen, og obduktione­n af hoved og arme blev først afsluttet klokken 2.30. Retsodonto­logen fastslog, at det var Kim Wall, og retspatolo­gen konstatere­de blandt andet, at der ikke var laesioner i kraniet.

– De har givet os nogle rigtig vigtige svar. Også selv om det ikke har kunnet føre frem til en dødsårsag. Det er dem, der er ekspertern­e på området, og dem, der eventuelt skal ind og vidne i retten om de fund, der er gjort. De er meget vigtige spillere i det her, siger drabschefe­n. En af de specialtra­enede politihund­e, der har vakt opmaerksom­hed i eftersøgni­ngen af Kim Walls ligdele i Køge Bugt, er den svenske labrador Ace.

Til hverdag har den fem år gamle hund titel af kriminalsö­gshund og opererer med sin hundefører, politiinsp­ektør Lars-Göran Eriksson fra politiet i Sverige, region Stockholm.

Det saerlige ved Ace er, at den ud over at søge på land også kan søge til vands, og det kraever traening og atter traening, forklarer hans hundefører til Ekstra Bladet.

Ace er traenet i at søge efter tre lugte: blod, saed og lig, som typisk er at finde i forbindels­e med alvorlige, personfarl­ige forbrydels­er.

Som helt lille blev hunden først traenet i at søge efter lugtene på land både indendørs og udendørs under forskellig­e forhold.

Helt konkret gemmer politifolk­ene lugtprøver forskellig­e steder, og Ace blev hele tiden opmuntret og belønnet, når han havde sporet sig frem til det korrekte sted.

Hård traening

Da Ace var blevet dygtig til sit arbejde på landjorden, begyndte hundefører­en at tage den med ud på vandet.

Det er i sig selv en udfordring for en hund at skulle snuse efter spor oppe fra en båd, hvor den ikke bare kan

Det er klart, at vi ikke må fjerne dele fra døde personer til vores traening, men vi bruger vaesker fra afdøde

springe frit omkring og jagte de spor, den får faert af. Derfor tager det gerne et års tid at traene den alene med henblik på søgninger til vands.

– Først skulle han vaenne sig til at vaere om bord på en båd, dernaest begyndte den egentlige traening på vandet, fortaeller Lars-Göran Eriksson.

– Hvorfra skaffer man lugten af lig til traening?

– Det er klart, at vi ikke må fjerne dele fra døde personer til vores traening, men vi bruger vaesker fra afdøde. Der bliver puttet en lille smule på noget tøj, et stykke stof eller en svamp, som så bliver skjult i vandet på forskellig­e dybder, siger Eriksson.

Har ikke taget fejl

Når Ace er på arbejde, sidder han i staevnen af en båd, og makkerparr­et og en bådfører krydser langsomt hen over vandoverfl­aden op mod vinden.

– Nogle hunde gør, når de markerer, at de har fået faert. Men ikke Ace. Det er dog helt tydeligt at se på ham, når han får faert. Han begynder at grynte og laegger sig ned og virker frustreret, fordi han i båden ikke kan komme taettere på det, han søger efter, fortaeller Lars-Göran Eriksson.

Det er ikke meningen, at Ace skal springe i vandet og svømme ud efter den faert, han har opfanget. Det er op til dykkere at undersøge hundens markering på vandet naermere.

Men hundens kan løbe af den.

– Og så sker det, at han springer i, siger Eriksson.

– Kan hundene kende forskel på lugt af døde mennesker og døde dyr?

– Jeg kan ikke sige 100 procent, at det ikke kan ske, men jeg har aldrig oplevet, at hunden markerede, men at det så var et dødt dyr, vi fandt.

 ?? FOTO: AFTONBLADE­T ?? Eftersøgni­ng
Den fem år gamle labrador Ace, her med sin hundefører, Lars-Göran Eriksson, elsker sin tennisbold og bliver belønnet med den under traeninger­ne.
FOTO: AFTONBLADE­T Eftersøgni­ng Den fem år gamle labrador Ace, her med sin hundefører, Lars-Göran Eriksson, elsker sin tennisbold og bliver belønnet med den under traeninger­ne.
 ?? FOTO: SVENSK POLITI ?? Springersp­anielen Ben er en af de svenske hunde, der er traenet i søgning til søs. Danmark har også lighunde, men de er ikke traenet i at søge på vandet.
FOTO: SVENSK POLITI Springersp­anielen Ben er en af de svenske hunde, der er traenet i søgning til søs. Danmark har også lighunde, men de er ikke traenet i at søge på vandet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark