Ekstra Bladet

DYKKER EFTER LIG OG VÅBEN

Normalt dykker de efter miner og spraengsto­ffer, men dykkerne fra Søvaernets Minørtjene­ste er også en vigtig brik i kriminalsa­ger

- METTE FLECKNER LINETTE K. JESPERSEN fleck@eb.dk; linette@eb.dk

Det var dykkere fra Søvaernets Minørtjene­ste, der blev indsat i eftersøgni­ngen på havbunden i Køge Bugt.

Minørtjene­sten er en enhed, der er uddannet til at lokalisere og bortskaffe miner og spraengsto­ffer i vandet. Til hverdag hører de til på Marinestat­ion Kongsøre, hvor også Frømandsko­rpset har base.

Det er langtfra et saertilfae­lde, at dykkere fra netop den tjeneste arbejder med politiet i kriminalsa­ger.

Det skete blandt andet også i eftersøgni­ngen af Emilie Meng.

Kort efter at den 17-årige hf-elev var sporløst forsvundet i sommeren 2016, skulle en raekke moser og søer gennemgås i området ved Korsør. Den eftersøgni­ng blev foretaget af minørtjene­stens dykkere.

Og da der fire måneder senere blev begået et brutalt mord på en kvinde i Elverparke­n i Herlev ved København, blev dykkerne også taget i brug. De skulle undersøge en sø i parken i jagten på gerningsvå­bnet.

Opdelt med snor

Søen blev opdelt i felter ved hjaelp af snore, hvorefter hvert felt blev gennemgået blandt andet med metaldetek­torer.

Opdeling af sø- eller havbund med snore er gennemgåen­de i dykkernes arbejde. På den måde sikrer man, at hver lille bid af et område er blevet undersøgt og krydset af.

I tilfaeldet fra Elverparke­n lykkedes det desvaerre aldrig at finde gerningsvå­bnet, som også kan vaere blevet smidt andre steder, og drabet på offeret, den 32-årige Louise Borglit, er fortsat uopklaret.

Vi dokumenter­er og fotografer­er alt det, vi finder, til brug for politiets videre sag

At dykkerne i minørtjene­sten bliver brugt af politiet i kriminalsa­ger skyldes blandt andet, at de med deres ekspertise fra arbejdet med potentielt farlige genstande på havbunden er vant til at lokalisere fund med stor varsomhed.

Jesper Mortensen, chefsergen­t i minørtjene­sten, forklarer desuden, at dykkerne har fået en kortere kriminalte­knisk uddannelse i at behandle beviser under vand.

– De bliver håndteret ligesom på land. Vi dokumenter­er og fotografer­er alt det, vi finder, til brug for politiets videre sag, siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark