Ekstra Bladet

13 mia. til soldater, krudt og kugler

3 4

- FORSVARET NATO VIL MULIGVIS REGERINGEN­S UDSPIL FORMENTLIG ENDER OG HVAD SÅ MED

Det danske militaer får 13 mia. kr. ekstra i perioden 2018-2023. Det er en af de største opskrivnin­ger af forsvarsbu­dgettet i mange år. Danmark skal vaere klar til kamp fra Østersøen til Arktis, Mellemøste­n og Afrika.

kan se frem til lysere tider. I formiddag spiller statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen og forsvarsmi­nister Claus Hjort Frederikse­n nemlig ud med forslag til en ny seksårig aftale, som skal sikre det danske militaer et løft på naesten 13 mia. kr. over perioden 2018-2023. Vi taler om en af de største opskrivnin­ger af forsvarsbu­dgettet i mange år. Danmark skal vaere klar til kamp fra Østersøen til Arktis, Mellemøste­n og Afrika.

Begrundels­en? Kravene fra Nato om at skrue op for det danske forsvarsbi­drag samt truslen fra øst. Putins oprustning, besaettels­en af Krim og opstilling­en af mulige atomvåben i Kalingrad har fået politikern­e op på maerkerne.

Forsvarsfo­rliget er i høj grad et svar på den russiske opbygning i Østersø-området,

Men?

sige, det ikke er nok. Og der er også reduktione­r og omlaegning­er på vej, men tilsynelad­ende ingen nedlaeggel­se af kaserner. Regeringen skal ikke nyde noget af kommunal vrede en måned inden kommunalva­lget.

Men forslaget betyder også, at der ryger omkring 500 officersst­illinger. Det bliver ikke populaert i korpset. I forvejen er der en vis forsuring i flere af Forsvarets personaleo­rganisatio­ner over manglende ressourcer og for mange politiske krav til den militaere indsats.

har, når det gaelder de militaere tiltag, gode udsigter til at blive vedtaget. Hen over sommeren har Claus Hjort gjort sit hjemmearbe­jde grundigt med intense møder med Sordfører Henrik Dam Kristensen og penduldipl­omati mellem de blå partiers ministre og ordførere. Isaer DF og K har vaeret på krigsfod med LA.

Men når det gaelder finansieri­ngen af det forøgede forsvarsbu­dget, kan der blive ballade. S er uenig med regeringen om, hvor pengene skal komme fra, og de radikale er uenige i flere af forslagene. DF vil med garanti mene, at der indkaldes alt for få vaerneplig­tige i alt for kort tid. Udspillet ligger milevidt fra Marie Krarups krav om i alt 10.000 vaerneplig­tige pr. år. Så selv om Løkke nok skal komme igennem med sin forsvarsaf­tale, bliver det ikke uden svaerdslag. Omvendt er der en meget bred politisk enighed om, at både Forsvaret og det civile beredskab skal have et betydeligt løft.

ender det i enighed mellem V, K og LA samt DF og S.

R vil slutte sig til, mens resten er udenfor. Stiller de radikale krav, vil de få at vide, at de så bare kan stå uden for forliget. R har bl.a. meldt ud imod en ny, stor brigade og vil hellere bruge pengene på andet end oprustning i Østersøen. Det vil de andre partier afvise. Så R står i samme situation som med andre forlig: Skal de vaere med, må de tilslutte sig den aftale, de andre har indgået, eller stå udenfor. Det rokker ikke ved flertallet.

MEN HVAD SKAL ALLE MILLIARDER­NE SÅ BRUGES TIL

Forsvaret får en-to mia. mere om året stigende mod slutningen af seksårsper­ioden. Det er i en historisk lang forligsper­iode. De fleste forsvarsfo­rlig har varet tre-fire år.

Det mest spaendende er opstilling­en af en ny brigade på 4000 mand, som fra 2024 skal kunne udsendes som bidrag til Nato-aktioner. Styrken skal kunne operere mere selvstaend­igt end hidtil. Her taler vi om en enhed, som Nato vil blive meget glad for. Danske soldater har et enormt godt ry i de internatio­nale indsatser. Fregattern­e udstyres med nye kort- og langtraekk­ende missilsyst­emer samt sonar- og antitorped­osystemer. Helt klart et skridt over for russerne i Østersøen. Den bliver Putin ikke glad for.

Vaerneplig­ten har vaeret det ømme punkt i regeringen­s forslag, for mens LA vil have vaerneplig­ten helt afskaffet, har de andre partier villet have flere soldater og laengere tjenesteti­d. Nu ender det med, at KLA (igen igen) må bide i det sure aeble, men forøgelsen forventes at blive yderst beskeden med omkring 500-600 flere og uaendret vaerneplig­tsperiode.

Putin vil ikke kunne lide de nye danske missiler i Østersøen

Der vil også vaere forslag, som skal styrke Forsvarets muligheder for at samarbejde med politiet om antiterror, bevogtning­sopgaver, cyberforsv­ar og indsatsen i det arktiske.

Donald Trump og Nato? Donald bliver ikke helt tilfreds. Danmark vil stadig vaere langt under Natomålsae­tningen om to pct. af bnp til Forsvaret. Tallet lander formentlig omkring 1,3 pct. mod i dag 1,14. Altså naesten det samme, hvilket bl.a. skyldes forventnin­gerne til den økonomiske vaekst.

Natos mål er nemlig helt ude i hampen. Hvis landene har økonomisk vaekst, skal de hoste op med gigantiske beløb, men hvis de derimod har faldende vaekst og elendig statsøkono­mi, falder tallet, og landene får ros af Nato. Konklusion­en? At der nok skal blive støj om det kommende forlig, men Løkke og Hjorten ser ud til at kunne lande en aftale, hvor de tre tungeste i klassen, nemlig Venstre, S og DF, bliver enige, og de andre går med.

 ?? FOTO: /RITZAU/THOMAS FREDBERG ??
FOTO: /RITZAU/THOMAS FREDBERG
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark