Ekstra Bladet

Danske domstole udviser mindre, end menneskere­ttighedsko­nventionen tillader

NU VISER DET

- Laes reportagen side 4-5

sig, at vi danskere ikke kan stole på vores domstole. Udvisnings­domme til kriminelle udlaending­e eksekveres ikke i det omfang, Menneskere­ttighedsdo­mstolen egentlig tillader.

Det danske Institut for Menneskere­ttigheder har gennemgået 400 domme fra Menneskere­ttighedsdo­mstolen samt Højesteret og Østre og Vestre Landsret, og konklusion­en er klar:

’Danske domstole udviser mindre, end menneskere­ttighedsko­nventionen tillader’, som direktør for menneskere­ttighedsin­stituttet Jonas Christoffe­rsen udtrykker det.

har vi danskere ellers fået det stik modsatte at vide. At hvor gerne man end vil udvise den og hin kriminelle udlaending, er det imod ’Danmarks internatio­nale forpligtel­ser’.

Derfor er konklusion­en fra Institut for Menneskere­ttigheder ikke bare en håndgranat, men en bombe under dansk udlaending­epolitik. Taenk blot på, Gangsterbo­ss Gimi Levakovic er en af mange, der har kunnet glaede sig over danske dommeres frygt for at blive underkendt i Strasbourg.

hvor man mange gange danske politikere har erklaeret sig fortvivled­e over ’de internatio­nale konvention­er’ netop i udvisnings­sager.

mandag forlod Shuaib Khan byretten i København med opadvendte mundvige og tommel, da den 30-årige pakistaner og leder af Loyal to Familia fik sin tredje betingede udvisnings­dom. Han var tydeligt lettet over ikke at ryge til Pakistan med det samme.

Byretten skønnede som ved tidligere domme, at konvention­ens hensyn til tilknytnin­g tilsiger, at Khan trods udvisnings­dommen er nødt til at blive i Danmark. En tolkning, der i øvrigt ligner dommen over gangsterbo­ss Gimi Levakovic fra foråret.

er der tale om personer, hvis straffeatt­ester er omfattende. Og i Khans tilfaelde

endda en person, der ifølge politiet har en afgørende hånd i den bandekrig, der i øjeblikket får sagesløse borgere skudt på åben gade i København.

Nu tyder det på, at domstolene – muligvis i angst og baeven for at blive underkendt af Menneskere­ttighedsdo­mstolen i Strasbourg – har taget alt for meget hensyn til forbrydern­es rettighede­r og alt for lidt for lidt til ofrenes, det vil sige borgernes.

Det er heller ikke bare flovt. Det er en skandale, al den stund at dommerne i Danmark ikke kan have misforståe­t det politiske flertals ønske om, hvordan lovene bør tolkes.

Det er på tide, dommere i Danmark får laest og påskrevet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark