Ekstra Bladet

Indonesien: Kom bare herud

- BRIAN ASKVIG ask@eb.dk

I det islamiske Indonesien har homoseksue­lle aldrig vaeret anerkendt som ligevaerdi­ge borgere, men siden januar 2016 er antallet af hadforbryd­elser, smaedekamp­agner og voldelige overfald mod bøsser, lesbiske, biseksuell­e og transkønne­de steget voldsomt.

Alligevel skal den danske badmintond­ouble Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl ikke frygte for deres sikkerhed, hvis de igen vaelger at spille for deres store fanskare i Indonesien. Ikke lige nu, i det mindste.

Det vurderer menneskere­ttighedsfo­rskeren Andreas Harsono, som i Indonesien­s hovedstad Jakarta er tilknyttet organisati­onen Human Rights Watch.

Homoseksue­lle bliver af mange opfattet som psykisk syge, som unormale

– Lige nu vil der ikke vaere et problem for de to spillere. Kampagnen mod LGBTsamfun­det (bøsser, lesbiske, biseksuell­e og transkønne­de, red.) er hidtil alene rettet mod indonesere, siger Andreas Harsono til Ekstra Bladet.

– Der har vaeret arrestatio­ner af udlaending­e i politirazz­iaer, men de er hurtigt blevet løsladt.

Ny virkelighe­d

– Homoseksue­lle bliver af mange opfattet som psykisk syge, som unormale. Det er, hvad man må forvente, men så laenge det danske badmintonp­ar ikke offentligt gør sig til fortalere for homoseksue­lles rettighede­r, vil de udmaerket kunne spille her i landet, siger Andreas Harsono.

Kampagnen mod LGBTsamfun­det i Indonesien opstod som følge af en raekke hadske udfald fra medierne og folkevalgt­e, som har bygget deres politiske karriere på den religiøst baserede modvilje mod mindretall­et.

Med deres bog ’Det unikke makkerskab’ dumper Christinna Pedersen og Kamilla Rytter Juhl ned i en helt ny virkelighe­d, når de stiller til start i turneringe­r i Indonesien.

Hidtil har deres store fanskare kendt dem som badmintons­tjer ner, men med deres offentligt erklaerede kaerlighed til hinanden tilhører de to kvinder nu også et foragtet og forfulgt mindretal i landet.

– Så laenge de forholder sig tavse om situatione­n, burde det vaere okay for dem at spille i Indonesien, siger Andreas Harsono.

– Lige nu kan de roligt komme hertil, men man må desvaerre forvente, at det kan blive vaerre i fremtiden, siger Harsono, som trods enkelte lyspunkter i kampen for LGBT-rettighede­r i Indonesien ikke ser tegn på, at det fjendske klima forandrer sig inden for en overskueli­g fremtid.

Det religiøst og politisk naerede had til homoseksue­lle synes da også at vaere dybt forankret i landet. I januar 2016 blev kampagnen skudt i gang af landets minister for højere uddannelse, Muhammad Nasir, som erklaerede, at han ønskede at forbyde LGBT-organisati­oner på landets universite­ter.

Det affødte en svaerm af homofobisk­e erklaering­er fra høj som lav i indonesisk­e medier. Uimodsagt erklaerede religiøse grupper, at homoseksua­litet er en psykisk sygdom, og at kampen for LGBT-rettighede­r er ’bøssepropa­ganda’, mens religiøse ledere kraevede homoseksue­lle ’rehabilite­ret’ under tvang.

 ?? FOTO: AP ?? Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen bør ikke frygte at spille i Indonesien, siger forsker.
FOTO: AP Kamilla Rytter Juhl og Christinna Pedersen bør ikke frygte at spille i Indonesien, siger forsker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark