Ekstra Bladet

Svindel for 440 millioner Flere af 18 anholdte var i højt humør

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

Siden årsskiftet har politiets enhed Saerlig Efterforsk­ning Øst efterforsk­et sagen, der har fået navnet operation 'Greed' (grådighed på engelsk, red.). Det fortaeller politiinsp­ektør Flemming Madsen på dagen, hvor 11 sigtede i sagen blev fremstille­t i grundlovsf­orhør mistaenkt for at have vaeret en del af svindlen for 440 millioner kroner.

– Der er ingen tegn på rocker-bande-relation, men der er tale om et organisere­t kriminelt netvaerk, der har begået kriminalit­eten via itsvindel.

– Det har stået på i en årraekke, og der er kontakter til andre lande, siger Flemming Madsen.

– Nogle af de anholdte er tidligere kendt af politiet, siger han.

I alt er 18 anholdt, men der er flere på vej.

– Vi forventer, at der kommer flere anholdelse­r og ransagning­er, siger Flemming Madsen.

Svindlen for de 440 millioner kroner er ifølge anklageren blandt andet foregået gennem et rengørings­firma, et fragtfirma og et rekrutteri­ngsfirma.

Det kom frem i Københavns byret tirsdag, hvor 11 sigtede i alderen 24-60 år blev fremstille­t i grundlovsf­orhør. Alle blev anholdt mandag mellem klokken 10.43 og klokken 12.50, da politiet slog til mod 39 steder i Hovedstads­området, Lolland, Østjylland og i Tyskland.

I forbindels­e med ransagning­erne blev der beslaglagt indeståend­e fra forskellig bankkonti til en vaerdi af cirka 11 millioner kroner, samt halvanden millioner kroner i kontanter. Desuden blev der beslaglagt otte luksusbile­r og et stort antal kostbare smykker.

Ifølge Flemming Madsen fortsaette­r politiet med at forsøge at sikre vaerdierne. Blandt andet med hjaelp fra SØIK – kendt som bagmandspo­litiet.

– Fremadrett­et fokuserer vi meget på at få udbyttet sikret, så lige nu er vi i gang med sporingsar­bejdet, siger han.

Forsvarere forsinkede grundlovsf­orhør

Egentlig skulle grundlovsf­orhøret vaere startet 9.30, men fordi der var så mange fremstille­de, var der forsinkels­e på forsvarsad­vokaterne. Og først 10.18 kom de sigtede ind i retslokale 23, der var taet pakket med fremmødte fra pressen, pårørende og forsvarsad­vokater, der febrilsk søgte efter deres klienter blandt de mange sigtede.

Highfives

Retten blev ligefrem nødt til at hente flere stole og borde ind i lokalet for at få plads til alle. Og til middag var der stadig en af de sigtede, som ikke havde fået sig en forsvarsad­vokat. Resten meddelte, at de naegter sig skyldige.

Flere af de sigtede var ellers i højt humør, da de kom ind i retssalen. En enkelt gik rundt og gav håndklap til de fremmødte, mens to af de sigtede lavede sjov med, hvorvidt der var fjer nsyn i cellen.

Adskillige gange måtte politiet bede de sigtede stoppe med at tale sammen, og en enkelt gang måtte dommeren true med, at hvis flere talte samme, ville de ryge tilbage til faengslet.

Andre var klaedt i mørkt med skjorte, sweater og gik stille ind i det taetpakked­e retslokale. Ifølge politiet har flere af de sigtede pakistansk baggrund, og der var da også en urdu-tolk til stede, ligesom der var en tolk til stede for den ene, der taler litauisk.

Ud over svindel for de 440 millioner kroner, er der sigtelser for 62 og 498 millioner kroner.

Ifølge politiet er flere af pengene sendt via vekselbure­auer og udenlandsk­e konti til udlandet. piger bliver hver dag bortgiftet ulovligt pga. fattigdom og religion, viser rapport fra Red Barnet.

 ?? FOTO: ALL OVER PRESS ?? Kriminalit­eten er angiveligt begået via it-svindel.
FOTO: ALL OVER PRESS Kriminalit­eten er angiveligt begået via it-svindel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark