Ekstra Bladet

Rygning er det vaerste

- Kilde: Gigtforeni­ngen

Professor Ellen-Margrethe Hauge, formand for Gigtforeni­ngens Forsknings­råd, var også til stede ved overraekke­lsen. Hun roser Bent Deleurans forskning, som hun kaldte 'banebryden­de', i sin tale på Amalienbor­g.

– Forskninge­n kan bruges til at finde ud af, hvornår det lige er, at laegerne skal tage ekstra fat og aendre behandling­en. Det er det overordned­e sigte, siger Ellen-Margrethe Hauge.

– Diagnosen er jo rigtig vigtig at få etableret tidligt, så man kan få startet behandling­en tidligt også. Og det gaelder i saerdelesh­ed for kronisk leddegigt. Der opstår nogle skader, som er uopretteli­ge.

– Så hvis man gerne vil sørge for, at patientern­e hurtigt kommer i behandling, så deres livskvalit­et hurtigt kommer op igen, så betyder den nye forskning noget for dem.

– Kan patienten gøre noget for at undgå de her sygdomme?

– Ja, holde op med at ryge. Det er det allervigti­gste. Man kan få de her sygdomme af at ryge. Og hvis man ryger, når man har sygdommene,

– Hvorfor?

– Fordi rygning aktiverer immunsyste­met. Elementer fra røgen sidder i lungevaeve­t. Og aktiverer immunsyste­met dér. Lungerne er i virkelighe­den en kaempestor overflade. Ligesom tarmen er en stor overflade. Og når man så inhalerer røg, så sidder Jo før sygdommen opdages, desto før kan den korrekte behandling ivaerksaet­tes.

Leddegigt:

Ledsmerter og haevede led. Du vil også føle dig mere traet, evt. få feber og tabe i vaegt.

Et af de vigtigste symptomer er morgenstiv­hed. Det kan vaere svaert at komme i gang, og stivheden kan vare flere timer.

Psoriasis-gigt:

Symptomer er smerter, haevelse, ømhed og nedsat bevaegelig­hed i de led og sener, der rammes.

Omkring 30 procent af alle, der har psoriasis, udvikler på et tidspunkt psoriasis-gigt. der en hel masse små celler dernede, som kan se, at det her er noget fremmed. Og det spiser de. Og så praesenter­er de det for immunsyste­met, som registrere­r det som noget fremmed. Og det kan starte en immunproce­s og udvikle en leddegigt-sygdom. Det er der slet ikke nogen tvivl om. Sygdommen opstår ofte i taeerne og i de mellemste og yderste fingerled.

Rygsøjle-gigt:

Smerter og stivhed i laend, baekken og brystkasse er typiske symptomer på morbus Bechterew. Smerter kan også udstråle til benene og lysken, og man kan vaere øm, hvor senerne haefter til knoglerne.

Lupus/SLE:

Hudforandr­inger kaldet ’sommerfugl­eudslaet’ i ansigtet, ledsmerter, traethed og nedsat koncentrat­ionsevne er nogle af symptomern­e. Mange oplever også hovedpine.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark