Ekstra Bladet

Forskning giver aborterend­e kvinder mulighed for børn

-

For gravide kan det at have en autoimmun sygdom vaere meget alvorligt.

– Kvinderne aborterer jo, siger professor dr.med. Bent Deleuran.

Men professore­n har med sin nye forskning gjort det muligt for disse kvinder at gennemføre en graviditet uden at abortere.

Det handler om sjaeldne bindevaevs­sygdomme som f.eks. SLE/lupus. Lupus rammer isaer yngre kvinder og forhøjer risikoen for at abortere.

– Hvis man har en auto-immun sygdom og er gravid, så har kvinderne laenge troet, at så kunne man ikke få børn. Men vi kan sagtens behandle dem under graviditet­en, og de får rigtig fine børn i langt de fleste tilfaelde, hvis vi får lov at hjaelpe dem i god tid, siger Bent Deleuran.

– Hvor mange er det, som ikke har kunnet få børn på grund af den her lidelse?

– Samlet set er der nok et par tusind i Danmark, hvor man har sagt tidligere, at det var livsfarlig­t for fosteret, at kvinderne fik behandling. Men det er livsfarlig­t, hvis ikke de får det. Det er synd for mange af de her mødre, der går rundt og tror, at de slår deres børn ihjel.

– Men hvis man hjaelper dem i god tid, kan de behandles. Vi kan ikke hjaelpe alle, det medgiver jeg, men vi kan hjaelpe rigtig mange.

– Men hvordan kan man finde de kvinder?

– Tit ved de det desvaerre ikke. De kommer ind, fordi de har aborter. Det er først der, de kan begynde at få behandling, siger Bent Deleuran.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark