Ekstra Bladet

Ingen er flygtet

- Js@eb.dk FREDERIKSH­AVN: GEVNINGE: KALUNDBORG: LILLE SKENSVED: HINNERUP: AARHUS:

Det er hidtil aldrig lykkedes for nogen at flygte fra Sikringen, som er Danmarks eneste sikrede psykiatris­ke afdeling for saerligt farlige kriminelle sindssyge.

Den nye Sikring i Slagelse blev indviet i november 2015, hvor alle 30 patienter under et kaempe sikkerheds­opbud blev flyttet fra den ’gamle’ Sikring i Nykøbing Sjaelland til den nye og topmoderne Sikring i Slagelse.

Her er niveauet for sikkerhede­n igen skruet op. Det er naesten 100 år siden, at Danmark fik sin første sikring, der blev indviet i Nykøbing Sjaelland i 1918.

Der er 110 ansatte til at passe på de 30 patienter, der enten er dømt til anbringels­e eller er flyttet dertil på et ’farligheds­dekret’ afsagt af Justitsmin­isteriet.

Der sidder også saerligt farlige varetaegts-arrestante­r, som altså ikke er dømt endnu, og personer, som skal mentalunde­rsøges under stor sikkerhed.

G4S står for vagterne

Den fysiske sikkerhed med høje mure, hegn, stålgitre, panserglas, videooverv­ågning og alarmer er kun en del af sikkerhede­n. Personalet må aldrig vaere underbeman­det – både af hensyn til de indsattes og til personalet­s sikkerhed. Men det er så svaert at skaffe personale til Sikringen, at sikkerheds­firmaet G4S er hyret til at stille vagter til rådighed.

Indtil 1996 var der kun maend på Sikringen, men det år blev den første kvinde indlagt, og i 2015 var der tre kvinder på Sikringen.

Patientern­e opholder sig i snit syv år på Sikringen, før Manden, der er tiltalt for knivdrabet i Aalborg, er så farlig, at han skal dømmes til anbringels­e på Sikringen i Slagelse, mener anklageren.

de udskrives, typisk til almindelig­e psykiatris­ke afdelingen. To patienter har tilbragt over 30 år på Sikringen. 40 procent af de indlagte er af anden etnisk herkomst.

Et af de mest kendte indsatte

var dobbeltmor­deren Naum Conevski, der skød to teenagedre­nge på Femøren. Han tilbragte ti år på Sikringen fra 1988 til 1998 på et farligheds-dekret, fordi han blev sindssyg i faengslet,

hvor han afsonede livstid. I 1998 blev han flyttet til Sankt Hans, hvor han har siddet siden. Han har netop fået afslag på løsladelse efter 33 år.

En ansat på et vaertshus ringede til vagtcentra­len og fortalte, at der befandt sig – eller rettere sagt lå – en kraftigt beruset mand på gulvet. Hans kaereste prøvede at få styr på ham, men måtte give op, så en patrulje rykkede ud og fik kørt ham og kaeresten hjem.

En ung mand i ført haettetrøj­e og skimaske vakte opsigt, da politiet ledte efter nogle tyve, som havde smadret bilruder og stjålet effekter. Manden havde en bidetang og en spidstang i lommerne og efter at politiet havde fået overvågnin­gsfotos fra området, hvorfra tyverierne var sket, blev manden anholdt.

En 82-årig kvinde var kommet til skade, da hun var kørt i sin personbil med automatgea­r for at aflevere flasker i en genbrugsco­ntainer. Da hun steg ud af bilen, glemte hun at saette den i frigear, så bilen begyndte at køre fremad. Kvinden prøvede at komme ind igen, men fik sin fod i klemme og fik et muligt brud.

En cyklist anmeldte, at han var blevet udsat for trusler af en knallertkø­rer, efter at han havde påtalt den støjende knallert. Cyklisten blev forfulgt og måtte gemme sig, men da han blev opdaget, prøvede knallertkø­reren at vaelte cyklisten omkuld, mens de begge kørte. Politiet leder efter manden på knallert.

En kvinde, der kørte som avisbud, fortalte, at hun blev kontaktet af en bilist, der højlydt belaerte hende om, at hun skulle kigge sig over skulderen, inden hun kørte forbi nogle parkerede biler. Bilisten tog hende om halsen og skubbede bagud, mens hun sad på cyklen. Et vidne blandede sig, og bilisten kørte fra stedet.

En gammel dame haengte tøj op uden for sin bolig og blev antastet af en mand med rygsaek, der ville vise hende nogle papirer. Herefter gik han ind i kvindens hjem, selv om hun bad ham forsvinde. Da han var gået, manglede en pengekasse med småting i.

En 42-årig mand blev sigtet for butikstyve­ri fra 7Eleven på Banegårdsp­ladsen. Her havde han forladt butikken med en halv liter guldøl i hånden uden at betale for den. Han virkede beruset. To vagter tilbagehol­dt manden, indtil politiet ankom.

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ??
FOTO: RENÉ SCHÜTZE

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark