Ekstra Bladet

Sølle stakler der draeber uskyldige

Dansk direktør er taknemmeli­g for at vaere i live 15 år efter at vaere ramt af flammehav på Bali

- TORSTEN RUUS Hvem: ruus@eb.dk

Her på Paddys Pub sad Casper Vesterlyng på en af de høje stole ved baren, da selvmordsb­omberen slog til. I alt 202 mennesker blev draebt den dag af de to terroransl­ag. Det var dårlig timing. Danske Kasper Vesterlyng sad 12. oktober 2002 på en af de høje stole i baren på Paddy’s Pub ved Kuta Beach på Bali.

Klokken 23.05 nød han en drink sammen med sin kaereste. I naeste øjeblik befandt han sig i en bølge af ild forårsaget af et af det nye årtusindes mest dødbringen­de terroransl­ag.

– Det saetter tanker i gang. Det er virkelig angstprovo­kerende, fortaeller den 42årige salgsdirek­tør 15 år senere.

Han ville i virkelighe­den ønske, man kunne ’tie de idioter ihjel og lade vaere med at give dem den opmaerksom­hed, de ønsker sig’.

– De er jo nogle sølle stakler. Nogle tøser, som draeber

Krykker er nødvendige

Eksplosion­en kostede danskeren en kronisk rygmarvssk­ade. To krykker er nødvendige, hvis han skal bevaege sig omkring uden smerter. Men psykisk mener han at have lagt den sindsopriv­ende oplevelse bag sig.

– Hvordan tør du, spørger folk, når jeg tager på ferie i Tyrkiet eller Egypten. Men hvorfor skulle det ske igen? Nej, jeg har besluttet, at det ikke skal styre mit liv. Terroriste­rne får ikke lov at stå tilbage som vindere.

Bali skal han dog samle mod til at besøge igen: – Den ring SKAL jeg have sluttet. Men hvordan jeg vil reagere, ved man aldrig.

Bomber kostede 202 liv

For 15 år siden var der et par hundrede mennesker på Paddy’s. Ingen bed maerke i, at en mand på et tidspunkt stillede sig ud på gulvet fire meter fra Casper Vesterlyng. Han havde en bombe i rygsaekken.

Casper hørte braget som en enorm gaseksplos­ion. Han så ’en bølge af ild’, blev – Det er en sej kamp at komme ovenpå igen. Men det gode er, at jeg lever mere i nuet, fortaeller Casper Vesterlyng Hansen her 15 år efter. slynget i gulvet og mistede bevidsthed­en i nogle sekunder som følge af det enorme lufttryk.

I naeste øjeblik vågnede han med vejrtraekn­ingsproble­mer og til lyden af fjerne skrig og synet af mennesker i panik. Begge trommehind­er var spraengt vaek.

Først i gadelyset udenfor opfattede Casper Vesterlyng, at hans ’hud hang i laser’ To krykker er nødvendige, hvis han skal bevaege sig omkring uden smerter

Lå under død mand

Oven på Casper lå den mand, han kort forinden havde byttet stol med, fordi fyren gerne ville sidde taettere på en ven. Nu var han død. Baren lå hen i mørke. Ydervaegge­ne var vaek.

Først i gadelyset udenfor opfattede Casper Vesterlyng, at hans ’hud hang i laser’. Han havde tredjegrad­sforbraend­inger på 18 procent af kroppen. Kaeresten Julie slap lidt billigere.

Casper ved, at han var usandsynli­gt heldig ikke at dø, og bombeangre­bet har i høj grad aendret hans livsindsti­lling. Han er mere ydmyg og markerer altid ’sin anden fødselsdag’ på Facebook. Han mindes de døde og udtrykker taknemmeli­ghed over selv at vaere i live.

– Det er en sej kamp at komme ovenpå igen. Men det gode er, at jeg lever mere i nuet, og at jeg går mere op i, at jeg er glad, og at mine naermeste er glade. Det er vigtigt for mig.

To eksplosion­er i feriebyen Kuta. Den ene udløst af en selvmordsb­ombe på Paddy’s Bar og den anden fra en parkeret varevogn i samme område.

Den islamistis­ke terrorgrup­pe Al-Qaida fik skylden. Turister fra 12 lande mistede livet, heraf tre danskere.

 ?? FOTO: AP ?? Bølge af ild
FOTO: AP Bølge af ild
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark