Ekstra Bladet

Løft til uddannelse­r: Nye videnscent­re er placeret

Undervisni­ngsministe­riet har udpeget ni nye videnscent­re inden for teknologi- og håndvaerks­maessige områder

- NIELS FRIIS

Nye videnscent­re skal vaere faglige fyrtårne, som skal gøre erhvervsud­dannelsern­e klar til fremtidens udfordring­er. Undervisni­ngsministe­riet udpegede for nyligt ni videnscent­re inden for syv teknologio­g håndvaerks­maessige områder. Videnscent­rene skal sikre højteknolo­gisk udstyrs- og kompetence­løft på erhvervssk­olerne.

Sidste år besluttede partierne bag erhvervsud­dannelsesr­eformen at investere i alt 133 millioner kroner fra 2017 til 2020 til etablering­en og drift af op til ti nationale videnscent­re.

Videnscent­rene skal bidrage til at uddanne elever på erhvervsud­dannelsern­e til at håndtere den teknologis­ke udvikling og matche de kompetence­r, som virksomhed­erne efterspørg­er på et digitalt arbejdsmar­ked.

Samtidig skal centrene understøtt­e de øvrige erhvervssk­oler i deres arbejde med den digitalise­ring af uddannelse­rne, der følger af nye teknologie­r, og i at udarbejde og afprøve nye undervisni­ngsforløb, som alle erhvervssk­oler kan anvende bredt.

Faglige fyrtårne

Landets erhvervssk­oler har indtil den 12. juni 2017 kunnet sende ansøgninge­r om at etablere et nationalt videnscent­er. Undervisni­ngsministe­riet har modtaget 15 ansøgninge­r og har besluttet at imødekomme ni af ansøgninge­rne. Skoler, der vil indgå enten som vaert eller partner i videnscent­rene fordeler sig geografisk over hele landet.

- Videnscent­rene skal vaere faglige fyrtårne og sikre, at erhvervsud­dannelsern­e kan følge med den udvikling, der sker på arbejdsmar­kedet, siger undervisni­ngsministe­r Merete Riisager.

- Jeg vil gerne kvittere for den arbejdsind­sats, der er lagt i at skabe samarbejde på tvaers af både erhvervssk­oler, virksomhed­er, andre uddannelse­sinstituti­oner og regionale vaekstmilj­øer. Det viser et staerkt engagement fra erhvervssk­olerne, og jeg glaeder mig til at følge arbejdet med at etablere de ni centre, siger hun.

Udover de 133 millioner fra 2017 til 2020 er der afsat 80 millioner kroner til et saerligt udstyrsløf­t til alle videnscent­rene dog undtaget områderne digital handel og databasere­t service og forretning­sudvikling.

Elever skal have adgang

Et af videnscent­rene kommer til at ligge i Horsens. Learnmark Horsens bliver nemlig, sammen med to samarbejds­skoler, Roskilde Tekniske Skole og Den Jydske Haandvaerk­erskole, omdannet til 'Videnscent­er for baeredygti­ghed, klimarenov­ering og byggeri'. I Horsens er man klar. - For os har det vaeret et hovedomdre­jningspunk­t, at det bliver hele landets videnscent­er, og at så mange elever som muligt får adgang til videnscent­rets muligheder. Her har vi fra starten sagt, at eleverne ikke skal komme til videnscent­ret, men at videnscent­ret skal komme til eleverne. Derfor har vi valgt den mobile løsning, siger Niels Yde, direktør på Learnmark Horsens.

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ??
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark