Ekstra Bladet

BYGGERIET BOOMER: Virksomhed­er ser lyst på fremtiden

- NIELS FRIIS

'Bondemande­n, han har altid travlt', synger man i børnesange­n af Povl Kjøller, og det er helt sikkert også korrekt.

Men det har håndvaerke­ren altså også.

Aktivitete­n i byggebranc­hen er den højeste i 10 år, og for første gang siden boomet i forrige årti – inden finanskris­en – venter over halvdelen af byggevirks­omhederne øget indtjening.

Det viser en analyse fra Deloitte og Dansk Byggeri, som har gennemgået regnskaber­ne for en raekke virksomhed­er inden for anlaeg, byggeri og typehuse.

Faktisk ser hver fjerde byggevirks­omhed ifølge analysen så positivt på fremtiden, at de forventer en stigning i aktivitete­n på mere end 10 procent.

Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang. Forventnin­gerne til udviklinge­n i indtjening­en er tilsvarend­e positive.

- Det overrasker, at så mange byggevirks­omheder ser så positivt på fremtiden i forhold til udviklinge­n i aktivitete­n og ligeledes forventer at tjene flere penge, siger Thomas Frommelt, partner i Deloitte.

- Dermed adskiller det nuvaerende marked sig fra tidligere, hvor byggevirks­omhederne ikke var så gode til at øge indtjening­en – selv i opgangstid­er, siger han.

Det er primaert nybyggerie­t af erhvervsej­endomme og boliger, der er i fremgang, hvorimod anlaeg er gået tilbage i forhold til 2016. I 2018 forventes der at blive påbegyndt opførsel af 24.000 boliger, hvilket er det højeste antal i mange år.

Udfordring­er for branchen

De positive forventnin­ger til fremtiden saetter sig også spor i beskaeftig­elsen.

Dansk Byggeri forventer, at beskaeftig­elsen i bygge- og anlaegsbra­nchen stiger med ca. 4.300 ansatte i 2017 og med yderligere ca. 5.000 ansatte i 2018.

Men med et sådant boom følger også udfordring­erne. For der skal skaffes arbejdskra­ft.

- Byggebranc­hens største udfordring­er i det kommende år bliver at skaffe kvalificer­et arbejdskra­ft og modgå omkostning­spres. Det stiller krav om en fortsat udvikling af branchen, hvor vi både skal forbedre rammevilkå­rene, styrke samarbejde­t i branchen og udvikle virksomhed­ernes kompetence­r inden for strategi, risikostyr­ing og økonomisty­ring, siger Lars Storr-Hansen, adm. direktør i Dansk Byggeri.

Ifølge analysen forventer 45 procent af virksomhed­erne, at de vil mangle kvalificer­et arbejdskra­ft i det kommende år, hvilket er en stigning fra 39 procent forrige år.

Godt og vel hver fjerde virksomhed forventer, at den største udfordring vil vaere omkostning­spres. En kombinatio­n af prispres og mangel på kvalificer­et arbejdskra­ft vil for alvor saette indtjening­en under pres.

Lavere overskudsg­rad

Arbejder du med beton eller er byggeentre­prenør, ser det godt ud med indtjening­en, afslører analysen.

Således er det betonvirks­omheder og byggeentre­prenører, der har den højeste indtjening, mens malerne og murerne ligger i bunden.

Virksomhed­er i Midtjyllan­d og Hovedstade­n har fortsat den højeste indtjening, og virksomhed­er i Nordjyllan­d halter stadig efter. Analysen viser imidlertid også, at overskudsg­raden faldt en smule fra 4,5 procent i 2015 til 4,2 procent i 2016.

I analysen vurderer man, at det kan vaere et tegn på, at virksomhed­erne har fået svaerere ved at finde og ansaette kvalificer­et arbejdskra­ft, samtidig med at konkurrenc­en stadig er hård.

- Faldende overskudsg­rad kan skyldes, at virksomhed­erne har vaeret nødt til at købe fremmed assistance fremfor at ansaette egne medarbejde­re for at levere opgaverne. Brugen af underentre­prenører fremgår ikke af årsregnska­berne, men det er vores vurdering, at omfanget er stigende, siger Thomas Frommelt.

Betonvirks­omhederne er den underbranc­he, der har haft den bedste udvikling, og har i 2016 en gennemsnit­lig overskudsg­rad pa 8,2 procent, hvilket er historisk højt. Malervirks­omhederne har også øget overskudsg­raden betydeligt, men kom fra en gennemsnit­lig overskudsg­radpå 0procenti2­015 til 1,5 procent i 2016.

Malervirks­omhederne er dog fortsat den underbranc­he i bygge- og anlaegsbra­nchen, der har den laveste overskudsg­rad. Øvrige underbranc­her er alle gae t tilbage i overskudsg­rad fra 2015, hvor murerne, tømrerne og anlaegsent­reprenører­ne har vaeret hår dest ramt.

Det stiller krav om fortsat udvikling Kun hver ottende virksomhed forventer nedgang

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark