Ekstra Bladet

Overvejer du at droppe vinterdaek­kene? DE KA’ REDDE DIT LIV

Om du kører med vinter- eller sommerdaek kan betyde forskellen mellem liv og død

- NIELS FRIIS

De nye vinterdaek klarer sig godt på isaer våde veje, og det er godt nyt til danske bilister. Skal du smaekke vinterdaek på varevognen?

I Danmark er det ikke lovpligtig­t at skifte sommerdaek­kene ud med vinterdaek, der er beregnet til at stå bedre fast, når temperatur­en falder, og frosten saetter ind.

Selvom det måske kan vaere fristende at spare penge og beholde sommerdaek­kene på, fordi der alligevel sjaeldent er sne på de danske veje, så viser FDMs nyeste test af vinterdaek, at vinterdaek er som skabt til det danske vintervejr med regn og glatte veje, og at det derfor kan vaere et godt traek at få sat vinterdaek på.

En tidligere test, som FDM lavede i 2016, viste, at forskellen på et sommerdaek og et vinterdaek kunne vaere stor.

I testen kørte to ens personbile­r med henholdsvi­s sommerdaek og vinterdaek. Bilerne skal bremse på en glat vej, hvor det underlag, der køres på, svarer til, at der ligger to centimeter nyfalden sne.

Stor forskel

Begge biler kører 50 km/t. i testen, inden de skal bremse,

Bilen med vinterdaek standser efter cirka 28 meter på den glatte vej.

Noget mere bremselaen­gde skal bilen på sommerdaek bruge.

Den standser nemlig først,

når den har rundet de 70 meter.

En forskel på over 40 meter med praecis samme hastighed i praecis den samme bil.

- Vi kan se, at der er en enorm forskel på, hvordan

bilerne opfører sig, lød det fra Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør hos FDM, i forbindels­e med testen.

- Vinterdaek­kene er med til at mindske de her forskelle, så bilen faktisk har et relativt godt vejgreb i vinterføre. Og det betyder, at man kan bremse, styre og undgå de her ulykker, som vi alle sammen helst vil undgå, lød det fra ham.

Hos FDM anbefaler man derfor, at bilister får sat vinterdaek på deres bil.

- Der er to muligheder, når det er vintervejr. Få sat vinterdaek på, eller lad bilen stå, lød Søren W. Rasmussens opfordring.

Vinterdaek er vigtige

Skal man have nye vinterdaek til den kommende årstid, gaelder det om at se sig godt for, for selvom årets kollektion af vinterdaek er som skabt til de våde danske vinterveje, kan der vaere en afgørende forskel på de dårligste og de bedste vinterdaek.

Det afslører FDMs store vinterdaek­test, som de har foretaget inden vintersaes­onen i år.

Således viser testen, at ved en total nedbremsni­ng fra 80 km/t. til nul holdt en bil med testens bedste daek stille, mens en tilsvarend­e bil med testens dårligste daek stadig kørte med en fart på 37 km/t.

- Vinterdaek er afgørende for sikkerhede­n, og derfor er det vigtige, at de har de rette egenskaber.

Isaer i Danmark vil det sige et godt greb på de våde vinterveje, hvor temperatur­en ofte er omkring frysepunkt­et, siger Søren W. Rasmussen.

- Derfor er det positivt at se, hvordan det fokus, de europaeisk­e bilklubber de senere år har haft på netop våde veje, for alvor slår igennem på de nye daek. Det er netop egenskaber­ne i denne disciplin, der adskiller testens bedste daek fra de dårligste, siger han.

FDMs vinterdaek­test er udarbejdet i samarbejde med tyske ADAC og omfatter 32 forskellig­e vinterdaek i 15 og 16 tommer-størrelser.

To dumper

Bedst i test er daekkene fra premium-producente­rne, der praesterer bedst i den samlede bedømmelse, hvor daekkenes egenskaber på våd og tør vej og på sne og is, samt deres rullemodst­and, slidstyrke og daekstøj indgår.

Ud af de i alt 32 daek, er der to, der dumper.

- Markedet for daek kan virke uoverskuel­igt og vaere svaert at finde rundt i. Derfor er det en god idé at dykke ned i vores test, før man beslutter sig for, hvilke vinterdaek man vil købe, siger Søren W. Rasmussen fra FDM.

Man kan bremse, styre og undgå ulykker Vinterdaek er afgørende for sikkerhede­n

- Bilister har ofte forskellig­e krav til daek, og det er langt fra sikkert, at testvinder­ne altid passer til ens behov. FDM anbefaler dog, at man altid laegger vaegt på, at vinterdaek­ket klarer sig godt på isaer våd vej, siger han.

 ?? FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN ??
FOTO: /RITZAU/PETER HOVE OLESEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark