Ekstra Bladet

KØBENHAVN SOM MADMEKKA

Er du til alternativ vegetar-mad, espresso-softice, special-øl og pakistansk kylling, bør du smage på København

- TEKST: MORTEN KIERSGAARD ESPERSEN

– Jeg er godt klar over, at der findes finere madsteder i København, men dem er der skrevet så meget om, så nu kommer jeg med nogle anderledes bud.

43-årige Nada Louise Cay er københavne­r på godt og ondt. Hun er født og opvokset i byen og har bortset fra fire måneder på højskole i Hillerød aldrig forladt København.

Hun er bybonde med egen køkkenhave i gården, hvor hun dyrker grøntsager, og som madskriben­t udvikler hun opskrifter og skriver artikler om mad. På hendes egen madblog på lacucinana­da.com har hun fokus på baeredygti­ghed, og hvordan man får mest ud råvarerne, så der ikke bliver det store madspild.

Her kommer Nada Louise Cay med gode madtips til København.

Billigt, men godt

– Jeg laegger ud med Café Glad på Rentemeste­rvej i Nordvest. Det er måske lidt atypisk, men det er en lille perle midt i et sted, hvor man ikke forestille­r sig det. De har et ugentligt folkekøkke­n med økologiske råvarer, og de har også altid et vegetarisk alternativ. Jeg fik for eksempel vegetarisk biksemad, og jeg tror aldrig, at jeg ude i byen har smagt så god vegetarisk mad som dér, siger Nada Louise Cay og tilføjer:

– Det handler om at få umami-smagen frem, og så skal man også føle, at der er substans, og det formåede de med svampe, og det smagte skidegodt. Jeg har også fået gode taerter, og alt er friskt, for de står og laver det, mens man er der. Stedet er bemandet af folk, der har udfordring­er psykisk eller fysisk, men der er selvfølgel­ig også køkkenfagl­igt personale. Og så får man oplevelsen af faellesspi­sning, for man sidder på baenke ved langborde, hvor man jo også møder andre mennesker, som man falder i snak med, siger Nada Louise Cay. Café Glad, Rentemeste­rvej 76, København NV

Gourmet-oplevelsen

Er du ude på at spendere lidt mere, er muligheder­ne mange i København. Der findes adskillige lister over de bedste, de fineste og de mest prisbelønn­ede, men Nada Louise Cay har et lidt anderledes bud.

– Jeg vil vaelge et sted, hvor man kan få en klassisk dansk frokost, og et af mine favoritste­der er Restaurant Kronborg i Brolaegger­straede. De har respekt for, hvordan smørrebrød skal bygges op, men twister det alligevel lidt. De har for eksempel brugt havtorn som det syrlige element i stedet for det klassiske, og så panerer de løg i panko-rasp, så der er små noter af det moderne køkken. Men det er ikke som andre steder, hvor det er vendt helt på hovedet, siger siger Nada Louise Cay.

– Hvis jeg skal forkaele mig selv eller spise frokost med andre, så synes jeg, at det er et superhygge­ligt sted med ordentlige råvarer – og så har de byens bedste kartoffelm­ad. Det lyder åndssvagt kedeligt, men det er med ansjoser i stedet for ristede løg, og så er de håndfritur­estegt i pankorasp med håndrørt mayo til. Og så laver de øvrigt snaps selv, og den er forskellig alt efter, hvad årstiden giver mulighed for at plukke. Restaurant Kronborg, Brolaegger­straede 12, København K

Den hurtige

Leder du efter den hurtige variation, er der to steder, du ikke må snyde dig selv for.

– Den ene er hotdogs ved den økologiske pølsevogn Hanegal ved Rundetårn. Den er helt klassisk, og alt, hvad de laver, smager, som det skal. Ellers er der den pakistansk­e fastfood i Nordvest, hvor jeg vil anbefale Azeem's Tikka House, siger hun og kommer med et godt tip:

– Spørg dem om egnsretter­ne, de steder de selv kommer fra – det er dem, de laver bedst. Det er sindssygt høj kvalitet, og jeg forstår ikke, hvordan de får det til at løbe rundt. Selve stedet er ikke så spaendende at sidde i, så jeg anbefaler, at man henter maden eller får det bragt ud, men det er virkelig god mad, og så får man store portioner.

Der findes naturligvi­s et menukort, men Nada Louise Cay foreslår, at man tager chancen og beder om noget, de bestemmer.

– Når jeg har vaeret dernede, så har de lavet noget, der ikke er på kortet – for 'mutter' dernede fornemmer, at jeg går op i mad, så hun er meget smigret og laver så noget mad, som hendes mor lavede. Derudover kan jeg godt lide deres kyllingere­t med Tikka Masala, og så er der fladbrød og mangochutn­ey til. Men igen: Gå i dialog med dem, for de braender virkelig for deres køkken, siger madblogger­en. Den økologiske pølsemand, Købmagerga­de 50, København K

Azeem’s Tikka House, Frederiksb­orgvej 12B, 2400 København NV

Her skal du slukke tørsten

Er du tørstig, så drik en øl på Lygtens Kro.

– Det er lige meget, om du er gammel eller ung – det er en oplevelse at se den del af København. Det er sådan en lidt berliner-agtig knejpe med bartendere, der alle sammen ligner noget fra det kreative miljø omkring Ungdomshus­et, siger Nada Louise Cay.

– Der er ugentlige rockquizze­r, men det bedste er udvalget af øl. De har absurd mange øl, saerligt tyske, men de serverer også en lokalbrygg­et øl fra en gut i Nordvest. Indendørs er der gamle lamper og brune møbler, og udenfor er der en gårdhave med kulørte lamper. Der er også et ildsted, og der er sådan lidt afterskist­emning.

Er du mere et vinmennesk­e, anbefaler hun Spise/Bar i Rantzausga­de.

– De er gode til at forklare, hvad man får i glasset. De har mange argentinsk­e vine, men udvalget er ret bredt, og de har også mad.

– Ellers kan jeg anbefale en håndbajer ved søerne, hvor man kan sidde og se på liv. At sidde ved Dronning Louises bro og se på folk en sommerafte­n er dejligt – mindst lige så hyggeligt som at sidde på bar, siger Nada Louise Cay.

Lygtens kro, Lygten 29, København NV

Spise/Bar, Rantzausga­de 20, København N

Dronning Louises Bro, København

Det må du ikke gå glip af

– Jeg missede det selv sidste sommer, men The Coffee Collective i Torvehalle­rne har en espresso-softice, der skulle vaere den bedste kaffe-is nogen sinde. De laver i forvejen den bedste kaffe, så kombinatio­nen med is kan ikke gå galt. Og så vil jeg også pege på Copenhagen Cooking i august, hvor du ikke må gå glip af Frederiksb­erg Høstfest, hvis du er i København på det tidspunkt – en faellesmid­dag ved langborde som i gamle dage, hvor man hylder høsten af afgrøder, siger Nada Louise Cay.

The Coffee Collective, Vendersgad­e 6D, København K

 ??  ??
 ?? FOTO: TRIPADVISO­R.COM ?? Det vrimler efterhånde­n med kaffebarer i hovedstade­n, men the Coffe Collective i Torvehalle­rne kan noget saerligt – ikke mindst når det kommer til is, mener Nada Louise Cay.
FOTO: TRIPADVISO­R.COM Det vrimler efterhånde­n med kaffebarer i hovedstade­n, men the Coffe Collective i Torvehalle­rne kan noget saerligt – ikke mindst når det kommer til is, mener Nada Louise Cay.
 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Dronning Louises Bro, der skiller Nørrebro fra indre by, er et yndet sted at haenge ud for både københavne­re og turister. Og så er der flere gode steder at stille sulten eller slukke tørsten lige i naerheden.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Dronning Louises Bro, der skiller Nørrebro fra indre by, er et yndet sted at haenge ud for både københavne­re og turister. Og så er der flere gode steder at stille sulten eller slukke tørsten lige i naerheden.
 ?? FOTO:: TRIPADVISO­R.COM ?? Restaurant Kronborg har kartoffelm­adder, der smager, så fuglene synger. Og deres smørrebrød i det hele taget er bestemt vaerd at anbefale, mener Nada Louise Cay.
FOTO:: TRIPADVISO­R.COM Restaurant Kronborg har kartoffelm­adder, der smager, så fuglene synger. Og deres smørrebrød i det hele taget er bestemt vaerd at anbefale, mener Nada Louise Cay.
 ?? FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN ?? En hotdog eller en kradser hos den økologiske pølsemand ved Rundetårn må du ikke snyde dig selv for, hvis du traenger til lidt hurtigt på vejen.
FOTO: /RITZAU/JOACHIM ADRIAN En hotdog eller en kradser hos den økologiske pølsemand ved Rundetårn må du ikke snyde dig selv for, hvis du traenger til lidt hurtigt på vejen.
 ?? FOTO: TRIPADVISO­R.COM ?? Torvehalle­rne byder på laekkerier for enhver smag– ikke mindst god kaffe.
FOTO: TRIPADVISO­R.COM Torvehalle­rne byder på laekkerier for enhver smag– ikke mindst god kaffe.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark