Ekstra Bladet

ASGER LÅ LIVLØS PÅ BUNDEN AF BASSINET

14-ÅRIG DRENG FIK REDDET HAM OP: Takket vaere hurtig og profession­el håndtering er 11-årige Asger i live i dag

- CAROLINE CLANTE FOTO: RENÉ SCHÜTZE ccl@eb.dk

– Det er politiet. Vi har haft svaert ved at få fat i dig. Din søn er kommet galt af sted. Han har vaeret udsat for en drukneulyk­ke og er på vej til Aalborg Sygehus.

Henrik Skovbak står i hjemmet i Frederiksh­avn, da politiet ringede til ham. Hans 11-årige søn Asger havde vaeret til svømning – og han var blevet fundet på bunden af et svømmebass­in.

– Jeg går i panik og styrter ud ad døren. Jeg bliver ved med at spørge politiet, om der var liv i ham, og det bekraefter de. Jeg saetter mig ud i bilen, og jeg vil bare op til min dreng, siger Henrik Skovbak.

11-årige Asger er en habil svømmer. To gange om ugen går han til svømning, og han har gjort det hele sit liv, men under et dyk, hvor svømmeklub­ben skal se, hvem der kan svømme laengst under vand, får Asger et ildebefind­ende.

– Jeg svømmer og svømmer, og så begynder det hele at blive sort. Det naeste, jeg husker, er, at jeg vågner op i ambulancen, fortaeller den 11-årige dreng til Ekstra Bladet.

Asger ligger på bunden – fire meter under overfladen.

Hevet op af hjaelpetra­ener

Det er 14-årige Victor Rømer Isaksen, der ser, at Asger ligger livløs på bunden af bassinet. Han reagerer hurtigt og svømmer ned for at få kammeraten op.

– Jeg ser, at der ligger en på bunden. Jeg taenker først, at det er én, der øver sig i at holde vejret, så jeg kommer op på kanten for at spørge. Det er det ikke, og så dykker jeg, siger den 14-årige.

– Jeg maerker ikke presset i mine ører. Han skal bare op. Han ligger på siden og er helt slap. Da jeg kommer op med ham, får vi ham op på kanten.

Livreddern­e bliver tilkaldt, og Asger får omgående hjertemass­age, og der bliver ringet 112. Asger ligger under vandet i omkring to minutter, inden han bliver reddet op.

En halv time senere bliver Asgers mor, Anni Sørensen, ringet op i København af sin mor i Frederiksh­avn.

– Min mor ringer og fortaeller, at hun lige var gået ned for at se Asger svømme. Men at folk dernede fortaeller, at der har vaeret en drukneulyk­ke. En dreng er blevet genoplivet. Hun kunne ikke finde Asger, så hun ville høre om, jeg vidste, om han var kommet hjem, siger Anni Sørensen.

– Men det vidste jeg ikke. Jeg kunne ikke få fat på hans far, men så ringer han til mig og siger 'Asger er kommet til skade'. Så ved jeg allerede, hvad der er sket. Jeg går i panik. Jeg ved, de har fået liv i ham, men ikke hvordan hans tilstand er, siger hun.

Henrik Skovbak er på vej mod sygehuset, da han får endnu et opkald fra politiet.

– Tankerne kører rundt i hovedet, og jeg er bange for, om han er blevet hjerneskad­et. Men politiet fortaeller mig, at han er ved bevidsthed, og at han kan tale. De fortaeller, at jeg ikke behøver at trykke så meget på speederen, siger Henrik Skovbak.

Kaster vand op

Mens Asgers mor får fat i en flybillet til Aalborg, kaster Henrik Skovbak sin bil ind på parkerings­pladsen.

– Jeg løber op og finder ud af, hvor Asger ligger. Da jeg kommer ind, ligger han på stuen og kaster vand og slim op. Han er rimelig vaek på det tidspunkt, men jeg siger til ham, 'at det er far, og jeg er der'. Og så siger jeg til ham, at jeg elsker ham.

Asger bliver kørt op på en anden afdeling, hvor han stadig kaster op og er pakket inde i varme taepper og folie. Hans temperatur stiger langsomt.

– Jeg holder fast i hans hånd og er jo også bange for, at den bliver kold. Jeg holder ham også på panden, fortaeller faderen.

Anni Sørensen ankommer til sygehuset fire timer efter Asgers ulykke. Hun er bange for, om hendes søn har taget skade af at have ligget på bunden af bassinet.

– Jeg er gammel livredder,

Jeg maerker ikke presset i mine ører. Han skal bare op. Han ligger på siden og er helt slap Jeg er gammel livredder, så jeg ved godt, hvad der sker, når man ligger under vandet laenge

så jeg ved godt, hvad der sker, når man ligger under vandet laenge. Men da jeg ser ham på stuen, og at han snakker, bliver jeg lettet og lykkelig, siger hun.

Får ilt og antibiotik­a

Asger får ilt og antibiotik­a, så han ikke bliver syg af de bakterier, der er i vandet. Han sover det meste af natten. Det gør hans foraeldre ikke.

– Han vågner en gang imellem og beder om luft – hvilket han får. Han får ilt hele natten. Annie og jeg skiftes til at sidde i en stol ved siden af ham eller ligge i den seng, som bliver kørt ind på stuen.

– Ingen af os får sovet saerligt meget den nat, tilføjer Anni Sørensen.

Naeste morgen er alt dog anderledes. Asger har det godt, og han er ikke laengere påvirket af oplevelsen.

– Han er frisk. Han er naesten sig selv, siger Henrik Skovbak, mens han ryster på hånden.

De naeste to dage går med, at Asger bliver faerdigbeh­andlet. Han er omringet af sin familie, får gaver og ser ’Spider-Man’.

Vil svømme igen

Tre dage efter ulykken er den 11-årige udskrevet. Han er hjemme fra skole i faderens hjem i Frederiksh­avn. Modsat sine foraeldre er han ikke påvirket af oplevelsen.

– Han leger bare med sit Lego og kigger på en bog med hilsner og tegninger, han har fået af sin klasse. Jeg kan dog godt maerke, at det først er nu, at det går op for mig, hvor heldige vi har vaeret, siger Anni Sørensen.

Foraeldren­e er meget taknemmeli­ge over 14-årige Victors hurtige reaktion, da Asger fik det ildebefind­ende.

– Han burde få en pris. Det er hans skyld, at Asger fik så hurtigt hjaelp og blev reddet, lyder det fra Henrik.

Asger er dog klar til at komme til svømning igen. På tirsdag skal han atter ned og dykke i det bassin, hvor det var lige ved at gå galt.

– Jeg tager med, og jeg får nok lidt ondt i maven, når han hopper i vandet igen, men vi har besluttet, at han hurtigt skal op på hesten igen, siger Henrik Skovbak.

– Du er ikke bange for at svømme, Asger?

– Nej, jeg er mega-klar til det, lyder det fra drengen, inden han vender tilbage til sit lego, som om intet er haendt.

 ??  ?? Mirakel-drengen 11-årige Asger overlevede en drukneulyk­ke. Om nogle dage skal han svømme igen. Og det bekymrer ham ikke spor.
Mirakel-drengen 11-årige Asger overlevede en drukneulyk­ke. Om nogle dage skal han svømme igen. Og det bekymrer ham ikke spor.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark