Ekstra Bladet

’Snefald’ er den sikre vinder

- HENRIK QUEITSCH 'Snefald' Instruktio­n: Synne Teksum hq@eb.dk

Selma og hendes noget uvillige vaerge, Ruth, er et af omdrejning­spunkterne i DR's yderst lovende, norskprodu­cerede julekalend­er 'Snefald'. Forfattere: Synne Teksum, Hanne, Hilde og Klaus Hegerup Medv.: Siri Skjeggedal, Kjersti Elvik, Trond Høvik, Vidar Magnussen m.fl. Sendes fra 1. til 24. december kl. 19.30 på DR1 vane at gøre i ulige år. Budgettet giver åbenbart kun mulighed for at skabe en ny hvert andet år. De har så til gengaeld isaer de sidste tre-fire gange vaeret umanerligt gode.

Isaer Wikke og Rasmussens 'Julestjern­er' (2012) og Kaspar Munk og Poul Bergs 'Tidsrejsen' (2016) står som højdepunkt­er, siden man startede med at sende julekalend­ere for de yngste seere i 1962.

Men mon ikke kritikken forstummer, nu hvor folk rent faktisk har haft mulighed for at danne sig et indtryk af serien i stedet for blot at brokke sig på forhånd. For godt nok er serien norsk, men er (på ganske elegant og naturlig facon ) blevet tilsat danske stemmer, så de mindste også kan vaere med.

Og endnu vigtigere så tegner den til at blive fremragend­e. Vi følger den foraeldrel­øse Selma, der er i pleje hos den modvillige Ruth, mens hun bare drømmer om at vaere del af en rigtig familie. I seriens andet spor befinder vi os hos julemanden Julius og hans kaere nisser i et varmt, små-anarkistis­k – på trods af sekretaere­n Winters futile forsøg på at skabe lidt ro og orden – eventyrlan­d.

Dette gennemhygg­elige nisselands­kab står i skaerende kontrast til Selmas virkelighe­d, hvor alt er blegt og betongråt i permanent støvregn. Men mon ikke at de på en eller anden måde bliver forbundne i naer fremtid? Det er jo en julekalend­er, for pokker. Og der er vist en vis forbindels­e mellem Selmas afdøde far og julemanden­s forsvundne laerling ...

Flotte billeder

'Snefald' er flimrende flot på billedside­n, og Selma, Ruth og de andre virker som to karakterer, hvis skaebner man godt gider følge de naeste 24 dage. Det gaelder også den gammelklog­e Hugo, der støder til i afsnit to, som vi har fået lov til at smugkigge på.

Når nu alternativ­et havde vaeret en genudsende­lse, kan man da kun glaede sig over, at DR har indkøbt dette kvalitetsp­rodukt fra deres norske kollegaer. Som tilmed har den fordel, at hovedperso­nerne aldersmaes­sigt er mere i sync med hovedmålgr­uppen end de to teenagere i konkurrent­en TV2's 'Tinkas juleventyr'.

Nå ja, folk har også for vane at brokke sig over, at der ikke er nok jul i julekalend­eren. Det argument holder heller ikke i denne norske ombaering. Og man behøver jo ikke spise lutefisk og pinnekjøtt juleaften af den grund.

Man behøver jo ikke spise lutefisk og pinnekjøtt juleaften

 ?? FOTO: DR ??
FOTO: DR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark