Ekstra Bladet

Den virkelig store dyst på liv og død

- Først er der Omar, Sara Det skal vi, En anden vigtig En måde at

Sara Omar har udgivet en roman, der er et råb om frihed.

hyggesnak med bagedysten­s vinder. Bagefter er der noget om kommunalpo­litisk satire. Men lige midt imellem sidder Sara Omar denne torsdag aften helt rolig i ’Aftenshowe­t’s laenestol og fortaeller, at hun er i faerd med at risikere sit liv. Men at hendes aerinde er døden vaerd.

Så vågner man i sofahjørne­t.

der kom til Danmark i 2001 som familiesam­menført, har skrevet en roman, som hedder 'Dødevasker­en'. Den handler om en muslimsk pige, som vokser op i Kurdistan. Romanen beskriver voldelig undertrykk­else af kvinder og børn i Mellemøste­n og social kontrol og tvangsaegt­eskaber i Danmark.

Titlen henviser til hovedperso­nens mormor, der vasker de kvinder og børn, som er blevet aeresdraeb­t.

Ifølge Omar følger det formørkede kvindesyn med på flugten

Der er angivelig mange sammenfald mellem Sara Omars egen historie og romanens hovedperso­n. Hun siger selv, at ’Dødevasker­en’ er inspireret af virkelighe­den, men det er ikke kun hendes virkelighe­d. Det er rigtig manges virkelighe­d. Også i Danmark.

Ifølge Omar følger det formørkede kvindesyn med på flugten. Det findes alle steder, hvor folk med hendes baggrund er, siger hun.

Sara Omar er nu under beskyttels­e, fordi hun har skrevet en roman. Forlaget valgte af hensyn til hendes sikkerhed at holde hendes navn hemmeligt lige indtil udgivelsen i denne uge.

der lever en komfortabe­l tilvaerels­e, huske på. Det her foregår lige for naesen af os i vores eget frie samfund, hvor frie medier formidler de nye stemmer i vigtige debatter.

SF-politikern­e og debattøren Halime Oguz har for nylig fortalt, at hun er blevet truet på livet efter at have medvirket i dokumentar­en ’De forsvundne piger’, som handler om de såkaldte genopdrage­lsesrejser. Hun skriver bl.a. på Facebook:

’Hele denne form for voldelig adfaerd og chikane, der ikke bare går ud over mig, men HELE min familie, ser man saedvanlig­vis ikke i demokratis­ke stater, men i en bananrepub­lik. Det kan godt vaere, at de her mennesker bor i Vesten, demokratie­ts højborg, men de praktisere­r stadig en klan- for ikke at sige huleboerme­ntalitet.’

I dagbladet Informatio­ns omtale af Sara Omars bog traekkes en lige linje til digteren Yahya Hassan, der efter trusler og overfald blev mandsopdae­kket af livvagter. Hassan var også en ny stemme, som turde tale om svigt, vold og kriminalit­et i det dansk-muslimske miljø indefra. Det havde sin pris.

stemme i integratio­nsdebatten og ikke mindst i kampen for minoritets­kvinders rettighede­r tilhører Ekstra Bladets blogger, forfattere­n Geeti Amiri, der selv modigt har fortalt sin historie som flygtning og offer for social kontrol, vold og undertrykk­else.

Hun ved med andre ord, hvad hun taler om, når hun på Facebook beder os vise omsorg for Sara Omar:

’Jeg hader at lyde sådan formynderi­sk og gammelklog, men kaere alle; pas på Sara. For hendes forfatters­kab skal fortsat blomstre videre. Lad vaere med at spaende hende for en anden vogn end den dagsorden, hun selv saetter. Og til de af jer, som bare taenker på at udsaette Sara for nogle trusler eller noget harme; hun er ikke alene. Hun har så mange kvinder med så mange fortaellin­ger, som beriger kvindekamp­en, der står bag hende.’

passe godt på Sara på kan faktisk vaere at bringe hendes historie side om side med bagedyst og andet godt i bedste sendetid, selv om det kan virke som en barsk blanding.

For så er vi mange, der vågner. Så er vi mange, der lytter, og mange, der kan stå bag hende.

 ??  ??
 ?? FOTO: RITZAU/STINE BIDSTRUP ??
FOTO: RITZAU/STINE BIDSTRUP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark