Ekstra Bladet

De store penge i dette fremtidens guld – nemlig persondata – styrer meget

-

der ikke så meget om i det nye lovforslag, som gør det muligt for staten at opbevare danskernes dna-oplysninge­r i Nationalt Genom Center.

– Det på trods af, at nogle af os kender den islandske historie, hvor man allerede for snart 20 år siden gik i gang med at samle genomdata i et samarbejde mellem staten og et privat firma.

Altså det, som man vil gøre nu i Danmark; dog foreløbig udelukkend­e i statens regi.

– I Island nåede man at dna-sekventere en god del af befolkning­en. Samtidig digitalise­rede

MEN SÅ KOM

finanskrak­ket i 2008. Det islandske genom-projekt var taet på konkurs, men fik et tilbud, de ikke kunne afslå.

– Der kom en amerikansk virksomhed, som tilbød at købe genombanke­n for flere milliarder kroner. Amerikaner­ne sagde, at hvis ’I vil saelge den til os, så kan vi hjaelpe med at redde jeres økonomi’. Tilbuddet kom på et tidspunkt, hvor Island var ved at gå bankerot, siger Anders Beich.

– På den måde endte islaending­enes genomer, som var blevet samlet for at udvikle den islandske sundhed, hos en amerikansk virksomhed. Islaending­enes genomer blev dermed til en handelsvar­e, og det amerikansk­e firma solgte senere oplysninge­rne om islaending­enes dna videre til et kinesisk firma, fortaeller Anders Beich:

– Det islandske dna udgør i dag et stort udviklings­potentiale for et kinesisk firma, som laver grundforsk­ning i forhold til udvikling af medico-teknik og industri.

HAN FORKLARER,

at det kinesiske firma ligger laengere nede i hierarkiet end medicinali­ndustrien, og at de blandt andet udvikler teknologi til dna-sekventeri­ng.

– Vi kender ikke alle detaljerne, men vi kan bare se, at det er en proces, som ingen havde forestille­t sig ville ske. Og det er selvfølgel­ig et skraemme-eksempel på, hvordan formålene aendrer sig over tid, og at de store penge i dette fremtidens guld – nemlig persondata – styrer meget, siger Anders Beich.

 ??  ?? MEN DET STÅR
MEN DET STÅR
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark