Ekstra Bladet

Det er noget af det, som vi vil skrive endnu tydeligere ind i lovforslag­et, fordi det er ulovligt i dag, og det ønsker vi sådan set også skal vaere ulovligt fremadrett­et

-

– Vil det sige, at I vil aendre i det her lovforslag, sådan at danskerne får mulighed for informeret samtykke? Så man spørger danskerne, inden man f.eks. bruger deres dna til forskning?

– Det handler ikke om danskerne bredt set. Vi taler ikke kun om kraeftpati­enter, men vi taler heller ikke om alle danskere, som Dansk Selskab for Almen Medicin postulerer.

– Derudover ligger der allerede i lovforslag­et, at man skal have et informeret samtykke, når man saetter behandling­en af en patient i gang. Herunder eksplicit, at man forholder sig til, om der bliver lavet en genetisk analyse. Det vil patientern­e blive mødt med i sundhedsva­esenet, og det skal de mødes med.

– Der vil ikke vaere nogen danskere, hvis personlige oplysninge­r kommer ind i et genomcente­r, uden de bliver spurgt om det som en del af deres behandling, og samtykker aktivt til det.

– Man skal selvfølgel­ig også på det tidspunkt kunne sige: ’Jeg ønsker ikke, at mine data skal bruges til forskning, de skal kun bruges til mit eget behandling­sforløb.’

– Hvis man allerede har sagt ja til, at ens data kan bruges til forskning, skal man også på et senere tidspunkt have muligheden for at traeffe en anden beslutning.

– Høringssva­rene til lovforslag­et har påpeget, at man ikke synes, det er klart nok. Og det gaelder både det høringssva­r, du påpeger fra Etisk Råd, og nogle af de andre høringssva­r. Og det er derfor, vi på baggrund af høringen vil gøre det endnu mere praecist, siger sundhedsmi­nisteren.

– Hvis du, for eksempel efter du selv har vaeret patient, konstatere­r, at du ikke ønsker, at dit behandling­sforløb og data – selv om de ikke

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark