Ekstra Bladet

HUN BLEV 75 ÅR Verdens mest berømte callgirl

Christine Keeler faeldede først den britiske krigsminis­ter John Profuno og efterfølge­nde hele den konservati­ve regering

- KIM KASTRUP

Sex, spionage og politik. Det er tre ord, der svaever i luften, når man taler om den tidligere britiske call girl Christine Keeler, der forleden døde 75 år gammel.

I 1960' erne blev Christine Keeler et verdensken­dt navn, fordi hun pludselig blev midtpunkt i en sexskandal­e, der på kort tid i 1963 faeldede den davaerende britiske krigsminis­ter John Profuno, da det blev afsløret, at han havde haft et seksuelt forhold til den prostituer­ede Christine Keeler samtidig med, at hun også havde et forhold den sovjetiske flåde attaché ved Den Russiske Ambassade, Jevgenij Ivanov,

Hun havde en usaedvanli­g evne til at tiltraekke aeldre maend.

Spekulatio­nerne rasede i de britiske medier, der stillede spørgsmåls­tegn ved, om Profumo i sine elskovs-møder med den fraekke call girl havde afsløret statshemme­ligheder, der måske var havnet i dobbeltsen­gen hos den russiske flåde attaché Ivanov, når det var hans tur til at få masseret sine ømme rygmuskler af den dengang kun 21-årige Christine Keeler.

Født i et fattigt hjem

John Profumo løj over for parlamente­t om sin forbindels­e til Keeler og erklaerede, at han ville anlaegge sag mod enhver, der fremkom med skandalise­rende bemaerknin­ger om ham. Men selv om der ikke var direkte beviser på, at Profuno havde afsløret statshemme­ligheder i dobbeltsen­gen, blev han tvunget til at traekke sig tilbage som krigsminis­ter den 5. juni 1963.

Skandalen medvirkede også indirekte til, at den konservati­ve regering ledet af Harold Macmillan året efter i 1964 tabte det britiske valg.

Christine Keeler blev i modsaetnin­g til John Profuno født i et fattigt hjem og voksede op i den lille by Wraysbury, hvor hun boede med sin mor og sin stedfar i et hus uden rindende vand. Hun led af fejlernaer­ing og forlod allerede skolen som 15-årig. Hun begyndte at arbejde som babysitter, men skiftede hurtigt job og blev model i en kjoleforre­tning i Soho-kvarteret i London, hvor hun hurtigt fandt ud af, at hun havde en usaedvanli­g evne til at tiltraekke aeldre maend.

Den smukke Christine Keeler endte som kun 19-årig som korpige og prostituer­et i 'good old swinging London', hvor hun fik et forhold til Stephen Ward, der senere blev anklaget for at tjene penge som alfons for blandt andre Christine Keeler og hendes veninde Mandy RiceDavies. Ward begik selvmord på retssagens sidste dag, før han blev dømt.

Elsker skød mod Keeler

I 1962 accelerede dramatikke­n i Christine Keelers i forvejen vilde liv, da en forsmået elsker skød mod hendes hjem.

Politiet blev selvfølgel­ig indblandet i sagen og begyndte at bore i Keelers fortid. Og det var her, de fandt frem til, at hun havde haft et forhold til John Profuno samtidigt med, at hun havde haft et forhold til den russiske attaché Ivanov.

Og så gik der selvfølgel­ig politik i den, da opposition­spartiet Labour tog sagen op, der endte med Profunos fald fra tinderne.

Det fraekke billede

Den dramatiske historie om verdens mest kendte prostituer­ede har oven i købet en lille dansk vinkel.

På det mest berømte billede, der nogensinde er taget af Christine Keeler sidder hun nemlig splitternø­gen på en dansk stol designet af Arne John Profumo måtte i 1963 traekke sig som krigsminis­ter på grund af sex-skandalen med Christine Keeler. Christine Keeler sidder hun nemlig splitternø­gen på en dansk stol designet af Arne Jacobsen – en såkaldte model 3107 stol.

 ?? FOTO: LEWIS MORLEY ??
FOTO: LEWIS MORLEY
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark