Ekstra Bladet

CHRISTIANE RAMT AFLIVSFARL­IG SYGDOM

HALVDELEN VED IKKE, AT DEN ER GAL MED STOFSKIFTE­T: ’Elf’-dronningen Christiane Schaumburg-Müller deler alvorlig kronisk sygdom med 300.000 danskere

-

I denne tid er Christiane Schaumburg-Müller aktuel i musicaludg­aven af ’Elf ’ i Tivoli, hvor hun spiller den kraevende hovedrolle, Julie, som udfordrer hende i både sang, skuespil og dans.

Rollen har hun uden at ryste på hånden sagt ’ja’ til, selv om hun lider af en alvorlig kronisk sygdom – for lavt stofskifte, der kraever daglig medicin, som hun med egne ord er et fjols til at huske at tage.

– Jeg ved godt, at det er dumt, men siden jeg fik Constantin for et år siden, er jeg kommet helt ud af rutinen med medicinen og har glemt den i lange perioder. Jeg tror ikke, at jeg har taget en pille de seneste fire måneder. Men jeg skal se at komme i gang, for jeg har allerede udskudt min kontrol en gang, fordi det var pinligt at skulle indrømme, hvor glemsom jeg er, sige hun og ser brødebetyn­get ud.

– Men jeg har ikke maerket noget ved at undlade medicinen, og jeg tror ikke, at jeg bliver syg, mens vi spiller – uanset hvor haesblaese­nde det hele kan forekomme. Hvis jeg bliver syg, er det først bagefter, når ’Elf ’ er overstået, og adrenaline­t ikke laengere holder mig i gang, tilføjer hun.

Ligger vandret af travlhed

Den 35-årige Christiane, som er gift med Liam O’Connor (LOC) er til hverdag en driftig forretning­skvinde med hele tre firmaer og mange ansatte. Det er chrichri.dk, chrichri TV og chrichri Journal. I denne tid, hvor hun spiller teater om aftenen, skal de passes mellem kl. 8.30 og 12.

– I virkelighe­den er de tre måneder, hvor jeg er i gang med ’Elf’, naesten en ferie i forhold til mit normale liv. Taenk, tre måneder, hvor jeg bare skal lave, hvad andre vil have mig til! Det er luksus. Men jeg har kun tid til en rolle om året, så jeg vaelger virkelig noget, jeg synes gør mig glad. Jeg havde heller ikke rigtig tid til at holde barselsorl­ov med Constantin. Sådan er det at vaere selvstaend­ig, og det er selvfølgel­ig også derfor, at jeg fik ødelagt mine morgenruti­ner, hvor jeg f.eks. kunne huske min medicin i forbindels­e med tandbørstn­ingen.

Åndssvagt at glemme medicinen

Christiane understreg­er, at hun ikke vil anbefale andre at have samme ’afslappede’ holdning til pillerne mod det lave stofskifte, som hun selv har.

– Det er åndssvagt, men jeg har det jo godt, og så er det svaert at huske. Symptomern­e på lavt stofskifte er sådan noget føle-føle-noget. Det er derfor, man ikke rigtigt taenker over, hvad der er galt.

– Jeg troede, da jeg fik det konstatere­t i 2015, at jeg bare var stresset. Normalt har jeg enormt meget energi, men dengang kunne jeg ikke rigtig overskue noget. Jeg følte mig ugidelig. Men jeg indrømmer, at jeg også havde rigtig meget gang i alt muligt, griner hun.

– Laegerne har fortalt mig, at min skjoldbrus­kkirtel er ødelagt og aldrig bliver hel igen. Det er lidt ligesom, hvis man får revet armen af. Den vokser jo heller ikke ud igen.

Gider ikke støvsuge

Faktisk er Christiane et enormt hjemmemenn­eske. Hun elsker madlavning og samvaeret med sin mand og søn, men husgerning som sådan må uddelegere­s.

– Det er nok rigtigt, at folk ikke kan forestille sig Liam med en støvsuger, men jeg kan forsikre, at jeg heller ikke kan forestille mig selv med en støvsuger. Det gider jeg ikke. Den slags betaler vi os fra.

– Til gengaeld hygger vi meget, og Liam er fantastisk sammen med Constantin. Vi ved allerede, at vi skal have flere børn – Liam vil gerne have et fodboldhol­d (in his dreams) – vi ved bare ikke hvornår. Det kommer, når det passer ind i alt, hvad vi ellers går og laver, smiler hun.

250.000 kvinder lider af for lavt stofskifte, men kun halvdelen menes at vaere i behandling. 50.000 maend lider af for lavt stofskifte. Også her menes halvdelen at vaere ubehandled­e. Laegerne har fortalt mig, at min skjoldbrus­kkirtel er ødelagt og aldrig bliver hel igen Vi ved allerede, at vi skal have flere børn Både det høje og det lave stofskifte udvikler sig i skjoldbrus­kkirtlen, som er en lille, sommerfugl­eformet kirtel, der sidder på fortil og nedadtil på halsen, lige over brystbenet, på hver side af luftrøret. UNDER 25 GRAM vejer kirtlen hos voksne mennesker. Glandula thyreoidea hedder skjoldbrus­kkirtlen på latin. KILDE: Thyreoidea Landsforen­ingen

 ?? FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN ?? Adrenaline­t holder mig i gang
– Hvis jeg bliver syg, er det først bagefter, når ’Elf’ er overstået, og adrenaline­t ikke laengere holder mig i gang, fortaeller Christiane Schaumburg-Müller.
FOTO: RASMUS FLINDT PEDERSEN Adrenaline­t holder mig i gang – Hvis jeg bliver syg, er det først bagefter, når ’Elf’ er overstået, og adrenaline­t ikke laengere holder mig i gang, fortaeller Christiane Schaumburg-Müller.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark