Ekstra Bladet

Middelhave­ts selvfede menneskefi­skere – nu på tv

- Laeger uden Graenser De har vredt benaegtet, Journalist­erne tilbragte Uden en sky på Menneskesm­uglerne Optrinnet gentager Når overleveri­ngen De overlaesse­de Hvad jeg her har Formentlig fordi Allerede om bord på Men det er ikke

er ikke bare en skuffelse. Laeger uden Graenser er en hellig og selvretfae­rdig sekt, som tager sig selv til rette og gør mere skade end gavn.

at deres skibe fungerer som fast faergefart for utallige migranter, som strømmer fra Afrika til Europa. De bedyrer, at de kun redder migranter i havsnød. De afviser, at de indirekte hjaelper menneskesm­uglerne med at lokke migrantern­e ud på Middelhave­t.

Men nu er virkelighe­den dokumenter­et af et kamerahold fra den statsejede italienske tv-kanal RAI 3.

nogle dage om bord på skibet Aquarius sammen med en stab af laeger, pr-folk og aktivister fra Laeger uden Graenser.

Lad os saette scenen. Og døm så selv:

himlen glimter solen i havets rolige overflade. Vi befinder os ca. 27 kilometer ud for Libyens kyst. Flere kaempemaes­sige, ens, hvide gummibåde ligger og vugger på det stille hav. Hver af dem stikker dybt i vandet, for de er proppet til randen med unge afrikanske maend.

Rundt om gummibåden­e cirkler et par mindre motorbåde. Maendene i motorbåden­e gestikuler­er til gummibåden­es passagerer og peger ivrigt på transports­kibet Aquarius, hvor journalist­erne befinder sig. Aktivister­ne fra Laeger uden Graenser kalder dem for 'fiskere'. Men de har ingen fiskeredsk­aber om bord.

er nemlig ikke ude for at fiske, men for at aflevere passagerer til Laeger uden Graenser og de andre ngo-skibe, som iler til. For Aquarius er ikke alene.

RAI 3 remser dem alle op: Aquarius (SOS Mediterran­ee/Laeger uden Graenser), Juventa (Jugend Rettet), Phoenix (MOAS/Laeger uden Graenser), Golfo Azzuro (Open Arms), Sea Eye (privat), og Vos Prudence (Laeger uden Graenser).

sig og ligner et tilvant ritual, som aktørerne har prøvet mange gange før: Hver gang en redningsbå­d fra Aquarius naermer sig migrantern­es gummibåde, fjerner smuglernes motorbåde sig høfligt for en tid. Aktivister­ne fra Laeger uden Graenser vinker til dem, og menneskesm­uglerne vinker tilbage.

Når Aquarius’ motorbåde når frem til gummibåden­e, går overleveri­ngen i gang. Der udleveres redningsve­ste til alle de unge afrikanere, som efterlader deres egne redningsve­ste. Medlemmer af den spanske ngo ProActiva Open Arms deler redningsve­ste ud til migranter i Middelhave­t.

er om bord på de mange ngo-skibe – Aquarius har plads til 500 – vender menneskesm­uglerne tilbage til de tomme gummibåde og henter redningsve­ste og motorer; de skal snart bruges igen.

For nu sejler 'fiskerne' tilbage til Libyen for at indkassere endnu en million kroner. Igen er hundreder af afrikanere på vej mod Italien. Aquarius’ besaetning lykønsker sig selv med atter en dag fuld af gode gerninger og gør sig klar til en ny, hvor hundreder af afrikanere lige uden for Libyens territoria­lfarvand igen skal reddes og sejles til Europa.

gummibåde ville aldrig have en chance for at nå frem til Lampedusa eller Malta. Men det skal de heller ikke.

Menneskesm­uglerne ved nøjagtigt, hvor ngo-skibene befinder sig. Og med løfte om tre-fire timers sejlads ud til de ventende ngo-skibe, hvorved en afstand på 370 kilometer til Sicilien eller 160 kilometer til Lampedusa er nedbragt til 25 kilometer, samt genbrug af påhaengsmo­torer og redningsve­ste har menneskesm­uglerne kunnet trykke prisen for en enkeltbill­et til Europa til 5000-6000 kroner – det billigste siden årtiers folkevandr­ing toppede midlertidi­gt i juni 2015.

beskrevet, ligger ude på nettet for enhver at se. Du kan

google 'Ong, migranti, trafficant­i, Guardia Costiera libica e elicotteri della missione interforze Sophia: Tutti insieme appassiona­tamente', og hvis dit italienske er lidt rustent, kan du se indslaget på fem minutter med norske undertekst­er.

Men reportagen stammer helt tilbage fra maj. Hvorfor er den først blevet sendt på italiensk fjernsyn nu?

sandheden er ilde hørt, også i Italien. RAI 3 er regnet for RAI’s mest venstreori­enterede kanal, og optagelser­ne har formentlig braendt i haenderne på de tvivlrådig­e journalist­er og redaktions­chefer: Risikerede man ikke at gå højre-populister­nes aerinde, hvis sandheden kom frem?

Men ønsket om at vise virkelighe­den vandt trods alt over statsmedie­rnes instinktiv­e ønske om at beskytte befolkning­en imod den.

Laeger uden Graenser har nu ivaerksat en desperat, verdensdae­kkende pr-offensiv for at reparere på sit hårdt medtagne omdømme

Aquarius forsøgte Laeger uden Graensers velsmurte prmaskine ellers at laegge sit filter ned over virkelighe­den: RAI 3 dokumenter­er nemlig, at aktivister­ne har ’en stående ordre om at klippe smuglerbåd­ene – altså 'fiskerne' – ud af de optagelser, som Laeger uden Graenser markedsfør­er sig med for at samle penge og sympati.’

Laeger uden Graenser har nu ivaerksat en desperat, verdensdae­kkende pr-offensiv for at reparere på sit hårdt medtagne omdømme, hvor de blandt andet kan traekke på mange års goodwill fra medierne.

rart at erstatte en glanspoler­et fortaellin­g med en aerlig, men nedslående beretning – ikke om barmhjerti­ge samaritane­re, men om selvgode menneskefi­skere, der mener at have en moralsk ret til at påtvinge Europa en ødelaeggen­de masseindva­ndring.

 ?? FOTO: AP ??
FOTO: AP
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark