Ekstra Bladet

Gi’ et blik til en hjemløs

– Lyt til dine medmennesk­er – og gør det ikke kun i julen, siger Gnagsfront­mand Peter A.G., der med egne ord ’gløgger igennem’ i denne tid

- LARS SEJR ls@eb.dk Mobilepay: Indsaet på konto: Støt på

Julen er hjerternes fest, og den skal gennemleve­s med hyggen i højsaedet fra start til slut. For det er i den mellemligg­ende periode, at juletiden for alvor kan bringe smilet frem.

Sådan lyder det fra Gnagsfront­manden Peter A.G., der gennem et langt liv har laert, at 24. december sjaeldent kan leve op til forventnin­gens glaede. Juleaften bliver for taetpresse­t. Der skal ske for meget. Tempoet bliver for højt, og det passer ikke godt sammen med den tilbagelae­nede tilgang til julen, som Peter A.G. nyder.

– Jeg kan godt lide at gløgge igennem og snakke med folk. I juleperiod­en funderer jeg meget over tilvaerels­en, det er julen en god tid til at gøre. Det er en hyggelig tid, der handler om at give sig tid til at vaere – og ikke med andet formål end at aede, drikke og have det skaegt med damer, griner han og fortsaette­r.

For opreklamer­et

– Jeg har altid glaedet mig. Traditione­r er nok lavet for, at man har noget at glaede sig til, og jeg har altid haft det sådan, at når det så endelig var juleaften, så var det for opreklamer­et. Jeg kunne ikke give mig hen til det. Når gaverne er åbnet, så fiser det hurtigt af.

Vi kom fra landet, så man skal forestille sig et stort juletrae med lys på og så et hornorkest­er

Anderledes er det, hvis Peter A.G. taenker tilbage på sin barndom, hvor han i det jyske nød en god, gammeldags jul, der var fri for smartphone­s og andre distrahere­nde elementer.

– Jeg husker tilbage med stor glaede. Vi kom fra landet, så man skal forestille sig et stort juletrae med lys på og så et hornorkest­er. Vi hørte ikke musik ret tit, og så stod man og spejlede sig i en tuba. Det var Skjern i 1968, og der spilledes ’Glade jul’. Det var I år samles Peter A.G. med hele familien. Det er inklusive børnebørn og en søn, der flyves hjem fra New York.

det bedste, siger han med lys i stemmen.

– Er der en gave, du har fået, som står saerligt klart?

– Uha, den er svaer. Jeg har fødselsdag 17. december, så den holdt vi ikke rigtig. Jeg fik at vide, at jeg ville få en rigtig stor gave til jul, men jeg syntes aldrig, jeg fik en, der var større end de andres, griner han og holder en eftertaenk­som pause.

– Men det er vejen derhen, der er interessan­t. Vi kunne glaede os i lang tid, og vi lavede en guirlande, som vi tegnede på tavlen med et kridt. Én dag i løbet af december

fik man lov at tegne en flamme på guirlanden, og man glaedede sig sådan. Dét er jo jul. Den flamme var alt. Hold nu kaeft, hvor er det egentlig smukt, siger han.

Lyt i stedet

I år samles Peter A.G. med hele familien. Det er inklusive børnebørn og en søn, der flyves hjem fra New York. Juletraeet skal nå op til himlen, det skal vaere det største, man kan få, fastslår Peter A.G.

Ikke alle er så heldige, erkender han, men han forsøger at dele ud af sit eget overskud,

når han møder folk i nød.

– Jeg kender rigtig mange hjemløse, og det smukkeste, man kan gøre, er at genkende sig selv i dem. Jeg tror, at alle levende mennesker kan genkende smerten, de gennemgår. Så vaerdig dem et vaerdigt blik. De vil sgu hellere have en samtale eller et vaerdigt blik end en 100-kronesedde­l. Vi har så travlt med at dømme folk. Lyt i stedet – og her taenker jeg ikke kun på julen, opfordrer han. JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr. Beløbet plus almindelig sms-takst opkraeves automatisk. 51 81 11 12 Reg. nr. 5301 – konto 0333 666. Maerk din indbetalin­g JULEGAVE. hjemmeside­n folkehjael­p.dk.

har en samlet vaerdi af 1500 kr. pr. familie og består af:

En kolonial-varekurv til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til legetøj til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til sportstøj til en vaerdi af 500 kr.

 ?? FOTO: /RITZAU/MELISSA KÜHN HJERRILD ??
FOTO: /RITZAU/MELISSA KÜHN HJERRILD
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark