Ekstra Bladet

Den arabiske verden vil eksplodere i raseri

- Azk

Det forventes, at Donald Trump i dag vil annoncere, at USA flytter ambassaden i Tel Aviv til Jerusalem, som siden Israels oprettelse i 1948 har vaeret delt mellem israelerne og palaestine­nserne.

Siden FN's oprettelse er Israels territoriu­m vokset efter krige mod landets naboer i 1948, 1967 og 1973, men Jerusalem er forblevet en delt hovedstad for både Israel og Vestbredde­n, der sammen med Gazastribe­n udgør Palaestina. Flere gange i historien har netop spørgsmåle­t om, hvem Jerusalem skulle tilhøre, gjort fredsproce­ssen mellem de to parter umulig og ført til blodige opgør.

Vaelger side

Rykker USA ambassaden til Jerusalem, vil det samtidig betyde, at de anerkender Israels ret til at kontroller­e den by, som kristne, muslimer og jøder har kaempen om i mere end tusind år. Netop USA's rolle i Mellemøstk­onflikten kan lide et alvorligt knaek af det her, mener Rasmus Boserup, der er ekspert i arabisk politik og samfund ved Dansk Institut for Internatio­nale Studier:

– Det ligner en klar udmelding om, at USA endegyldig­t vaelger side i konflikten, og det vil betyde, at den konspirati­onstaenkni­ng, som hersker i Mellemøste­n, og som altid har rummet en vis sandhed, der hedder, at USA er imod den arabiske verden, den vil blive bekraeftet. USA vil ikke laengere vaere i position til at kunne maegle mellem de to i fremtiden.

USA har i flere omgange stået som forhandlin­gsled mellem palaestine­nserne og Israel, men den rolle, som førte til Oslo-aftale fra 1994, hvor en fredsplan blev underskrev­et, ryger ud af vinduet nu, fortaeller Rasmus Boserup til Ekstra Bladet:

– Det er en stor, vigtig symbolsk sag, hvordan konflikten håndteres, for selv om den er røget laengere ned på listen efter IS, Iran og Syrien, så er det et emne, der har en resonans i landene omkring. Og her stiller USA sig altså imod noget, som er en helt åbenlys konsensus i arabisk politik, der hedder, at man acceptere fredsproce­ssen, så laenge man har udsigt til en selvstaend­ig stat.

Mere terror

I de seneste år har Europa oplevet en stigende grad af terrorakti­oner fra radikale muslimer, mens USA under Obama er gået lidt under radaren. Men rykker USA deres ambassade til Jerusalem, så vil det muligvis aendre sig, mener Mellemøste­ksperten:

– Det vil gøre USA til et åbenlyst mål igen. Det, som Obama lykkes med, var, at traekke sig lidt ud af arabisk politik, så USA ikke var så stort et mål for terrororga­nisationer, men gør man det her, skubber man USA tilbage som den absolutte trussel. Da Trump for et år siden blev valgt, jublede jihadister­ne, fordi han gør det let for dem at rekruttere, og nu giver han dem endnu mere benzin til bålet.

Da Trump for et år siden blev valgt, jublede jihadister­ne, fordi han gør det let for dem at rekruttere

Han er meget skeptisk over de konsekvens­er, som det kan medføre:

– Når Trump går ind og underminer­er den måde, man normalt konflikthå­ndterer på, så ender vi et sted, som slet ikke kan kontroller­es. Det samme er sket med Iran, og i det her tilfaelde kan der ske massive boykots og protester – i sidste ende kan det skabe en ny intifada. Det frisaetter nogle konflikter, som vi ikke ved, hvor fører hen, men det er ekstremt bekymrende.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark