Ekstra Bladet

PATIENTDAT­AFORENINGE­N: Sundhedsmi­nisteriet på graensen til at manipulere

Formanden for patientdat­aforeninge­n mener, at Sundhedsmi­nisteriet er på graensen til at manipulere borgerne i sagen om Nationalt Genom Center

- JACOB HØNGAARD JENSEN jaje@eb.dk

I kølvandet på Ekstra Bladets artikelser­ie i weekenden om Nationalt Genom Center har Sundhedsmi­nisteriet bragt et indlaeg på deres hjemmeside, der hedder 'Myter og sandheder om Nationalt Genom Center'.

Men praktisere­nde laege og formand for Patientdat­aforeninge­n Thomas Birk Kristianse­n er så kritisk over for Sundhedsmi­nisteriets indlaeg, at han har valgt at skrive en blog om det, som han har lagt på hjemmeside­n denoffentl­ige.dk, hvor han udlaegger fakta om sagen, som han ser dem.

Manipulere­nde

– Jeg synes, det her er på graensen til at vaere manipulere­nde. Jeg har skrevet blogindlae­gget, fordi jeg laeste de her ti punkter på Sundhedsmi­nisteriets hjemmeside, som angiveligt skulle mane nogle myter til jorden, men gør det stik modsatte.

I virkelighe­den synes jeg, at Sundhedsmi­nisteriet selv skaber nogle nye myter

– Jeg har skrevet blogindlae­gget, fordi jeg laeste de her ti punkter på Sundhedsmi­nisteriets hjemmeside, som angiveligt skulle mane nogle myter til jorden, men gør det stik modsatte, siger Thomas Birk Kristianse­n, formand for Patientdat­aforeninge­n.

de snakker udenom og bringer upraecise fakta til torvs, siger Thomas Birk Kristianse­n.

Derfor har han i sin blog skrevet en kommentar til hver af de ti punkter i Sundhedsmi­nisteriets indlaeg 'Myter og sandheder om Nationalt Genom Center'.

Indledning­en til bloggen, der hedder 'Retten til dit liv er ved at blive ophaevet: Myndighede­rne vil skabe dansk DNA-register', lyder sådan her:

Mister kontrollen

’Vil du undgå at miste kontrollen over dit eget DNA, så laes med og reager nu. Om kort tid kan det vaere for sent. Danskernes DNA er ved at finde vej til et nyt nationalt

register. Ingen kan på sigt sige sig fri for at medvirke, men sundhedsmi­nisteriet manipulere­r med informatio­nen.

Laes her hvordan. Mens myndighede­r i udlandet viser respekt for borgernes privatliv og private sundhedsda­ta, er situatione­n helt anderledes i Danmark.

Samtykke optraeder således stort set ikke i den lovgivning som myndighede­rne

er ved at trumfe igennem i Folketinge­t.

I andre lande er man meget opmaerksom på behovet for borgernes samtykke, for grundlaegg­ende handler behandling­en af borgeres sundhedsda­ta om respekt for privatliv, mennesker og ordentligh­ed.

Landets øverste myndighed på sundhedsom­rådet er godt i gang med at skabe et nyt nationalt register, hvor alle danskeres DNA over tid kan ende.

Det betyder i praksis, at danskerne mister retten til opskriften til eget liv, men i stedet for at tage debatten åbent går Sundhedsmi­nisteriet

i forsvar og opstiller på Sundhedsmi­nisteriets hjemmeside den 2. december 2017 10 myter, som ministerie­t mener er opstået i debatten om Nationalt Genom Center. Problemet er, at myterne er selvopfund­ne, og svarene fyldt med fejl og mangler. Patientdat­aforeninge­n har gennemgået de ti myter.’

 ?? FOTO: /RITZAU/PHILIP DAVALI ??
FOTO: /RITZAU/PHILIP DAVALI
 ??  ??
 ??  ?? Ekstra Bladet i lørdags.
Ekstra Bladet i lørdags.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark