Ekstra Bladet

George Clooney bag blodigt svindelnum­mer

Skuespille­r-stjernen står bag kameraet i ny, grotesk komedie af brødrene Coen

- HENRIK QUEITSCH 'Suburbicon' Instruktio­n: George Clooney hq@eb.dk

Både Julianne Moore og Matt Damon er forrygende som menneskeli­ge skamstøtte­r i 'Suburbicon'. Medv.: Matt Damon, Julian Moore, Oscar Isaac, Noah Jupe m.fl. 104 min. Premiere 7. december i 106 biografer landet over George Clooney har flere gange tidligere som skuespille­r arbejdet sammen med brødrene Joel og Ethan Coen – spaendende fra det sublime ('Oh Brother Where Art Thou') til det jaevne ('Intolerabl­e Cruelty') – men har denne gang valgt at stille sig bag kameraet som instruktør af brødrenes manuskript.

Desvaerre har Clooney i samarbejde med manuskript­forfattere­n Grant Heslov valgt at tilføje en sidehistor­ie – baseret på virkelige begivenhed­er fra Levittown, Pennsylvan­ia – om raceurolig­heder, der uden tvivl er både vigtig og velmenende, men som desvaerre i kombinatio­n med Coen-brødrenes vanligt kulsorte og groteske komedie gør 'Suburbicon' til en noget skizofren oplevelse. Om end en voldsomt underholde­nde en af slagsen.

Idel lykke

Vi befinder os i 1950’ernes pastelfarv­ede USA i den fiktive forstad Suburbicon, hvor alt er idel lykke og støt voksende velstand i kernefamil­iens trygge rammer. Altså indtil en sort familie flytter ind i kvarteret, da de også mener at have gjort sig fortjent til en bid af kagen. Det mener kvarterets andre beboere bestemt ikke, og racismens grimme fjaes afløser snart de paene parcelhusm­anerer.

Det betyder så også, at de faerreste bekymrer sig om, hvad der sker inde hos familien Lodge, hvor kontornuss­eren Gardner (Matt Damon) bor sammen med sin handicappe­de kone, Rose, og dennes tvillinges­øster, Margaret, (begge spillet af Julianne Moore) samt sønnen Nicky (Noah Jupe)

Ganske blodigt

Familien udsaettes for et tilsynelad­ende faelt hjemmerøve­ri, men forsikring­staksatore­n Bud Cooper (Oscar Isaac) fornemmer, at der er ugler i mosen ...

Mere bør man helst ikke vide, inden man saetter sig til rette i mørket (både bogstaveli­gt og billedlig talt), men vi kan da godt røbe så meget, som at tingene på vanlig coensk vis løber helt af sporet. Og at det bliver ganske blodigt.

Vi kan da godt røbe så meget, som at tingene på vanlig coensk vis løber helt af sporet Alt er idel lykke og støt voksende velstand i kernefamil­iens trygge rammer

Som naevnt går den absurde fabel om familien Lodge ikke synderligt elegant i spaend med den mere moralske fortaellin­g om de afroamerik­anske tilflytter­e i den pletfri, hvide idyl, men det baerer man gerne over med, da 'Suburbicon' langt hen ad vejen er domineret af Coenbrødre­nes skaeve blik på verden.

Som nok er dybt desillusio­neret, men også ekstremt morsomt. Med lige vaegt på ekstremt og morsomt. Og så spiller både Damon og Moore samt ikke mindst Isaac helt forrygende på alle taenkelige menneskeli­ge moltoner.

 ?? FOTO: UIP ??
FOTO: UIP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark