Ekstra Bladet

Ghetto-listen er vor tids stavnsbånd

- Regina Hillerup Gildbrovej 68 Ishøj

Regeringen­s nye ghetto-liste omfatter 22 boligområd­er fordelt på 16 kommuner, hvilket er tre faerre end sidste år.

Ghetto-listen identifice­rer en raekke boligområd­er, der kraever en saerlig indsats inden for integratio­n, beskaeftig­else, kriminalit­et, indkomst og uddannelse.

Mange finder ordet ’ghetto’ meget stigmatise­rende, og det kan vaere afgørende for, om man kan få bevilget et banklån, om man kan tegne en forsikring, samt om man som ledig, syg eller aeldre kan få lov til at flytte i en anden bolig i en anden kommune.

En mere praecis beskrivels­e end ’ghetto’ er ’stavnsbånd­ets genindføre­lse’. For det er dét, det reelt er.

Stavnsbånd­et blev ophaevet i årene fra 1788 til 1800. Det havde haft til hensigt at fastholde arbejdskra­ften i bestemte områder. Kommunerne vil gerne fastlåse borgere med en lav indkomst, ledige på kontanthja­elp, borgere på førtidspen­sion, asylsøgere, kriminelle og borgere uden uddannelse i de kommuner, hvor de bor i nu, for at andre kommuner kan slippe for at skulle bruge penge på at forsørge disse borgere, som ikke bidrager til kommunekas­serne.

Ligeledes afskaeres borgere med lav indkomst i at flytte til for eksempel København, fordi boligerne er så dyre.

Genindføre­lse af stavnsbånd­et kan efter omstaendig­hederne vaere i strid med EU-rettens regler om arbejdskra­ftens frie bevaegelig­hed.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark