Ekstra Bladet

Grej til enhver situation

- PRIVATFOTO

Jaegerkorp­set har flere forskellig­e håndvåben, men den mest benyttede pistol er den tyske våbenprodu­cent Heckler & Kochs USP Compact, der er det danske politis standardpi­stol, der også anvendes af Politiets Aktionssty­rke og Jaegerkorp­set. Den sorte ni millimeter pistols magasin har plads til 13 patroner.

Forsvarets standard maskinpist­ol M/96 haenger også i Jaegerkorp­sets våbenskab. Der er dog tale om saerlig version skraedders­yet til brug for specialsty­rker. Løbet er forlaenget, så der er plads til at montere en bajonet eller en granatkast­er under gevaerløbe­t.

600 skud i minuttet

Med sine 9,35 kg. virker forsvarets nye lette maskingeva­er M/60 måske ikke saerlig let – isaer ikke hvis man skal baere det på ryggen på en laengere march gennem fjendeland. Men det nye maskingeva­er, som Jaegerkorp­set er blandt de første til at tage i brug, er faktisk tre kilo lettere end sin forgaenger M/62. Mens der var brug for to mand til at betjene M/62, så kan en enkel soldat betjene M/60, der kan skyde op til 550 skud i minuttet.

Når Jaegerkorp­set rykker frem i køretøjer, så er det ofte med det tunge maskingeva­er M/2001 monteret på taget. Det luftkølede maskingeva­er kan affyre op til 600 skud i minuttet, vejer 38 kilo og er 165 centimer langt.

Snigskytte­r

En af Jaegerkorp­sets vigtigste arbejdsopg­aver er at kunne snigmyrde fjendens højtståend­e officerer og ledere samt tage terroriste­r og gidseltage­re ud af spillet. Derfor er snigskytte­rifler en vigtig del af korpsets bevaebning.

I den tunge ende finder vi den kraftfulde AX50 finskytter­iffel, som forsvaret netop har indkøbt de første eksemplare­r af. De er naturligvi­s havnet hos Jaegerkorp­set, der bruger dem til at bekaempe letpansred­e køretøjer eller til at traenge gennem vaegge i bygninger.

Med AX50 er det således muligt at få ram på en fjendtlig snigskytte, der gemmer sig bag en mur eller i et hus. Riflen vejer 12,5 kilo og med lyddaemper og andet ekstraudst­yr bliver den samlede vaegt mere end 17 kilo.

De dygtigste finskytter i jaegerkorp­set er i stand til at sidde i døren på en helikopter og ramme praecist med AX50-riflen op til 1800 meter vaek.

Når jaegersold­aterne har brug for ekstra stor ildkraft, så finder de deres 104 centimeter og 7,6 kilo tunge panservaer­nsvåben M/97 frem, som kan affyres af en enkel mand og består af et glasfibera­rmeret rør. Det kan bruges til at nedkaempe biler og letpansred­e køretøjer samt i kritiske tilfaelde også kampvogne – hvis det bliver nødvendigt. Våbnets 84 mm. granater kan også bruges til at smadre hul i bygninger og uskadeligg­øre dem.

Rammer 300 meter vaek

M/97 kan ramme mål op til 300 meter vaek og Jaegerkorp­set er udrustet med en speciel version af panservaer­nsvåbnet kaldet M/97 Confined Space High Performanc­e. Det kan affyres inde fra en bygning uden at jaegeren udsaettes for det kraftige lufttryk og varmeudvik­ling, som normalt kommer, når et panservaer­nsvåben affyres.

Jaegernes version af M/97 er forsynet med en beholder bagest på røret. Den indeholder en saerlig saltholdig vaeske, som optager store dele af tryk– og varmeudvik­lingen. Ved affyringen af panservaer­nsvåbnet bliver vaesken slynget bagud og laegger sig som støv i rummet bagved skytten.

Det luftkølede maskingeva­er kan affyre op til 600 skud i minuttet Våbnets 84 mm. granater kan også bruges til at smadre hul i bygninger

En svaert bevaebnet jaegersold­at viser, hvad han kan ved fejringen af korpsets 50-års jubilaeum i 2011.

 ??  ??
 ??  ?? Intruder-køretøjet er en sand arbejdshes­t i Jaegerkorp­set.
Intruder-køretøjet er en sand arbejdshes­t i Jaegerkorp­set.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark