Ekstra Bladet

Rykker hurtigt ind for at nedkaempe fjenden

-

Jaegersold­aterne er specialise­rede i at traenge usete frem gennem fjendeland til fods. Men jaegerne opererer ofte også på hjul. Til det formål har de en flåde af specialkon­struerede britiske Intruder indsatskør­etøjer, som kollegerne hos Special Air Service også anvender. Her kaldes køretøjet for Jackal.

Førerhuset er helt åben bortset fra en enkel bøjle, som skal beskytte besaetning­en hvis Intruder’en ruller rundt. Det åbne førerhus gør det let for jaegersold­aten i passagersa­edet at skyde omkring sig. Andre jaegere kan stå på ’trinbraett­ene’ på siden af køretøjet, hvis der skal rykkes hurtigt ind og det er nødvendigt at komme hurtigt af og i gang med at nedkaempe fjenden eller traenge ind i en bygning.

For at beskytte Intruder’en mest muligt mod angreb, er motoren den placeret i midten af køretøjet. Den seks-cylindrede motor har omkring 250 hestekraef­ter.

Syv ton panser

Intruder vejer omkring syv ton. Udrustning­en er afhaengig af, hvilken mission den skal bruges til.

Et tungt maskingeva­er kan monteres midt på køretøjet, ligesom der kan medbringes en terraengåe­nde motorcykel, som står på et ’trinbraet’ på siden af Intruderen. Reservehju­l og dunke med ekstra diesel medbringer jaegerne også, når Intruderen skal vaere omdrejning­spunkt for en op til tre uger lang mission i Iraks ørken eller Afghanista­ns bjerglands­kab.

Den pansrede dieseltank i Intruder har plads til naesten 200 liter diesel. Desuden kan der medbringes op til 14 20 liters reservedun­ke.

Der kan medbringes en terraengåe­nde motorcykel, som står på et trinbraet

Fjernbetje­nt faldskaerm

Hvis der alligevel bliver behov for at nedkaste ekstra braendstof til en patrulje på mission i Intruder-køretøjet, så har Jaegerkorp­set saerlige fjernbetje­nte faldskaerm­e, som kan bringe materialer­ne sikkert ned til jorden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark