Ekstra Bladet

Jan Jensen

- RUSLAND ER KUN IOC KUNNE HAVE INGEN MÅ DOG MEN THOMAS BACH VITALY MUTKO, DERFOR ER DET MERE END 20 DET ER AT FIFA IKKE HAR SAMMENLIGN­INGEN MED

delvist blevet straffet af Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC. Og selv om en af en største doping-banditter, Ruslands vicepremie­rminister, Vitaly Mutko, er blevet udelukket fra den olympiske bevaegelse på livstid, er han altså stadig i spidsen for den komité, der arrangerer fodbold-VM naeste sommer. Mutko vender jeg tilbage til.

I øvrigt bestyrker den afdaempede russiske reaktion på sanktioner­ne fra IOC kun formodning­en om, at der snarere er tale om en aftale mellem Rusland og IOC end om en straf.

valgt helt at udelukke alle russere fra de kommende vinterlege i Sydkorea. Det skete ikke. Rene russiske vinter-sportsfolk får lov til at stille op i dragter, hvorpå der står, at de er olympiske atleter fra Rusland.

Men de marcherer ikke ind til åbningscer­emonien med det russiske flag, og vinder de medaljer, kommer de ikke til at høre deres i øvrigt smukke nationalme­lodi. I stedet må de laegge ører til IOC’s hymne.

Det er til at få kvalme over, men så formoder jeg, at DBU’s formand, Jesper Møller, sammen med sine nordiske kolleger tager fat i Infantino og FIFA i en ruf. Det må virkelig vaere svaert at sende det danske landshold til VM

forledes til at tro, at IOC nu for alvor har gjort op med det russiske doping-svineri.

IOC med praesident Thomas Bach i spidsen har kun handlet, fordi de ikke laengere kunne smyge sig udenom. Beviserne mod Rusland blev naermest stoppet ned i halsen på Bach og kompagni. Men IOC’s trovaerdig­hed har lidt uopretteli­g skade. Det er flere år siden, at de første beviser om et statsstyre­t dopingprog­ram i Rusland dukkede op. Og beviserne var så håndfaste allerede inden OL i Rio i 2016, at russerne selvfølgel­ig skulle havde vaeret udelukket.

og kronprins Frederik og alle de andre nikkedukke­r i IOC lod Putins atleter stille op. Det skal vi have i baghovedet. Det er også vaerd at bemaerke, at de russiske ledere ikke på noget tidspunkt har gået bodsgang.

Efter afgørelsen i går siger kronprins Frederik til Ekstra Bladet:

– Jeg glaeder mig over, at der er truffet en fornuftig beslutning, der nyder bred opbakning.

som tidligere var sportsmini­ster, har gentagne gange forsøgt at laegge al skylden på whistleblo­weren Grigory Rodchenkov, som var leder af det russiske antidoping-agentur, og som foretog dopingprøv­erne ved OL i Sochi i 2014. Det var her, at den russiske efterretni­ngstjenest­e udskiftede de russiske dopingtest med rene urinprøver.

Rodchenkov, som nu lever under FBI’s beskyttels­e et hemmeligt sted i USA, førte nøje dagbog over sit arbejde, og heraf fremgår det, at han utallige gange blev instrueret af Vitaly Mutko. Rusland ville vinde for enhver pris. Mutko er således den centrale person i det russiske dopingsvin­eri, der omfatter mere end 1000 atleter fordelt på 30 idraetsgre­ne. Herunder også fodbold.

også naturligt at rette fokus mod FIFA og VM i Rusland naeste år. Vitaly Mutko er ud over at vaere vicepremie­rminister også praesident for det russiske fodboldfor­bund og for den russiske VM-komité. Nu er han udelukket fra OL på livstid, og det naturligst­e ville vaere, at FIFA også udelukkede ham fra al fodbold på livstid.

Men FIFA gør ingenting. FIFA har som alle andre internatio­nale idraetsfor­bund skrevet under på et kodeks udformet af det Internatio­nale Antidoping-agentur, WADA. Selvsamme WADA har skrevet til FIFA og tilbudt sig som mellemmand, så den russiske whistleblo­wer Grigory Rodchenkov kan fremlaegge sine beviser for FIFA.

russiske fodboldspi­llere er under mistanke for at havde deltaget i dopingprog­rammet, og i den efterforsk­ning, som IOC har foretaget, har Rodchenkov afgivet en erklaering på 52 sider om sine mange møder med Mutko.

Alt det kom frem tirsdag aften klokken 19.30 i Lausanne, men kun en time senere meddelte FIFA, at IOC’s afgørelse ikke ville få indflydels­e på forberedel­serne af VM 2018. Utroligt, men sandt. Det skal naevnes, at FIFA’s praesident, Gianni Infantino, er meget glad for at vaere i selskab med Putin. Og Vitaly Mutko er Putins legekammer­at helt tilbage fra deres unge dage sammen i Sankt Petersborg. Mutko gør det, som Putin kraever, mens Infantino vender ryggen til.

til at få kvalme over, men så formoder jeg, at DBU’s formand, Jesper Møller, sammen med sine nordiske kolleger tager fat i Infantino og FIFA i en ruf. Det må virkelig vaere svaert at sende det danske landshold til VM, hvis Vitaly Mutko er manden, som står i spidsen for arrangemen­tet. En mand, som fra 2008 til 2016 har givet ordrer om, at der skulle manipulere­s med russiske atleters dopingprøv­er.

taenkt sig at handle understreg­es af en udtalelse fra Jim Walden, advokat for whistleblo­weren Grigory Rodchenkov. Han siger, at hans klient ikke er blevet kontaktet af FIFA. Han blev efterfølge­nde spurgt af nyhedsbure­auet AP, hvem der var mest korrupt: IOC eller FIFA. Hertil svarede han: Hvilken familie er mest morderisk, Gambino eller Bonanno?

mafiaen er ikke helt hen i vejret. Så laenge FIFA holder hånden over typer som Mutko, bliver sporten hverken ren eller korruption­sfri.

 ?? FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP ??
FOTO: ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO/AP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark