Ekstra Bladet

Her er Løkkes fem muligheder

- I MORGEN STARTER INTET AT SIGE LYKKES, OM DET 1) 2) 3) 4) 5) KONKLUSION:

Det bliver en kraftanstr­engelse for Lars Løkke at lande en aftale om skat og flygtninge, så finanslove­n kan vedtages.

en af de mest spaendende uger i dansk politik.

Efter mange dages forkludred­e og amatøragti­ge politiske forhandlin­ger om finanslov, skat og flygtninge lykkedes det fredag aften regeringen og Dansk Folkeparti at bikse en finanslovs­aftale sammen, som kort inden sengetid kunne praesenter­es for den lille skare vaelgere, der gad holde ud.

Men endnu mens forhandler­ne sad baenkede i Finansmini­steriet bag lukkede døre, sørgede LA’s to topfolk, Anders Samuelsen og Joachim B. Olsen med to tweets for at skabe så meget ballade og postyr om resultatet, at den stakkels Jensen atter engang gik op i røg og støj, da han med flakkende øjne skulle fortaelle pressen om sin finanslov.

For LA’s finansordf­ører Joachim B. Olsen skrev nemlig på Twitter, at aftalen muligvis er ikke det genbrugspa­pir vaerd, den er skrevet på. Hvis ikke LA får sin skatterefo­rm med enorme skattelett­elser igennem, bliver finanslove­n slet ikke vedtaget. Altså: LA vaelter sin egen finanslov og regering hvis Anders Samuelsen ikke får sine ’historiske skattelett­elser’.

Og Anders Samuelsen, der vanen tro befinder sig i de højere luftlag, erklaerede frejdigt på Twitter, at ’inden 3. behandling­en lander vi de største skattelett­elser i historien’.

Hvis LA gerne ville have ballade i den borgerlige, var det den helt rigtige vej.

til, at DF’s Kristian Thulesen Dahl listede ud af bagdøren efter forhandlin­gsmødet – inden mødet med journalist­erne. Den cirkusfore­stilling foran Finansmini­steriets glasdør skulle DF-bossen ikke have del i.

Og lige praecis derfor er krisen om finanslove­n langt fra slut. Vi holder bare pause til i morgen, hvor Lars Løkke iført en staerkt generende bihulebeta­endelse med en kraftanstr­engelse skal forsøge at lande en aftale om skat og flygtninge, så finanslove­n kan vedtages og alle holde jul.

er langt fra sikkert. DF holder i hvert fald ikke forventnin­gerne oppe, og Samuelsen og hans vaebner Simon Emil Ammitzbøll-Billes trusler om udfald, styrker i hvert fald ikke regeringen­s forhandlin­gsposition. Har man overhovede­t en samlet regering?

Derfor har Løkke i den kommende uge kun fem muligheder:

Det lykkes at få aftaler om skat og flygtninge i hus. Dermed vedtages finanslove­n, og alle i blå lejr kan holde en fredelig jul. Denne udgang er mulig, men langt fra sikker, bl.a. fordi der er betydelige juridiske og politiske problemer med DF’s krav til udlaending­estramning­er. Regeringen skal garantere, at syrere på midlertidi­gt ophold bliver sendt hjem, og der ikke gives dem ret familiesam­menføringe­r. Men regeringen vil have meget svaert ved at garantere begge dele, for det er flygtninge­naevnet og domstolene, der afgør spørgsmåle­t, og man kan ikke politisk på Christians­borg vedtage, at nu er der fred i Syrien, så alle kan ende hjem. Hertil kommer DF’s krav om, at folk med midlertidi­ge opholdstil­ladelser skal samles i statslejre og holdes ude af enhver integratio­n. De skal hjem. Dette er i modstrid med regeringen­s hidtidige politik og en svaer nød for Løkke.

Anden mulighed er, at forhandlin­gerne kuldsejler. Finanslove­n kommer til tredjebeha­ndling, hvor LA stemmer imod. Det vil fremkalde folketings­valg. Ikke nogen saerlig sandsynlig udgang, men heller ikke umulig.

Det lykkes ikke at nå frem til aftaler om skat og flygtninge, og LA vaelger at traede ud af regeringen i protest. Partiets beslutter dog at stemme for finanslove­n. Så vil Løkke køre videre med de konservati­ve, og regeringen vil få meget store parlamenta­riske vanskeligh­eder. Formentlig får vi valg inden udgangen af 2018. Også en mulighed.

Forhandlin­gerne kuldsejler, og LA traeder ud af regeringen og truer med at stemme imod finanslove­n. Løkke vaelger at tage på Amalienbor­g og anmode om en dronninger­unde for at få bekraeftet sit parlamenta­riske mandat. Hvordan den ender er uforudsige­ligt. Muligvis med en ren V-regering, muligvis med et regeringss­kifte, hvor Mette Frederikse­n tager over.

Dette er også en mulig udgang, og formentlig den Løkke vil foretraekk­e fremfor folketings­valg.

Og endelig er der muligheden for, LA trods al bragesnakk­en bare overgiver sig. Regeringen får ikke sine aftaler om skat og udlaending­e på plads, men LA accepterer alligevel, at finanslove­n bliver vedtaget og forhandlin­gerne om skat og udlaending­e fortsaette­r i det nye år. Joachim B. Olsen bliver sendt på tidlig juleferie og Samuelsen og Ammitzbøll fremtrylle­r en syg forklaring om, det hele ser meget bedre ud. end de dumme journalist­er og kommentato­rer fatter. Dette er bestemt en mulig udgang. For tre dage siden sagde LA med stålsatte øjne og nikkende miner, at der SKULLE vaere samtidighe­d mellem finanslovs­aftale og skatterefo­rm. Det kom der så ikke, og regeringen sidder endnu.

Muligvis med en ren V-regering, muligvis med et regeringss­kifte, hvor Mette Frederikse­n tager over

Jeg tror ikke på, der kommer folketings­valg nu. Men alle de andre modeller er bestemt sandsynlig­e. Alt kan ske, når der mangler gensidig tillid internt i en regering, og når to partier som DF og LA står så langt fra hinanden og har så svaert ved at skjule deres gensidige foragt.

Ikke noget godt udgangspun­kt, når stakkels Lars Løkke Rasmussen i morgen og de naeste dage skal løse finanslovs­krisen 2017.

 ?? FOTO: JAKOB JØRGENSEN ??
FOTO: JAKOB JØRGENSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark