Ekstra Bladet

Topskattel­ettelser ind ad bagdøren

GODBIDDER TIL DE RIGESTE: Den nye finanslovs­aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti giver en raekke skattelett­elser, som isaer gavner indbyggern­e i kommuner nord for København

- PER MATHIESSEN pma@eb.dk Den saerlige beskatning Personer med

Fredagens finanslovs­aftale mellem DF og VLAK-regeringen er geografisk skaev.

Samtidig gavner den primaert danskerne med de højeste indtaegter.

Det mener Enhedslist­ens finansordf­ører, Pelle Dragsted.

– Skattefrit­agelsen af arbejdsgiv­erbetalt telefon og afskaffels­en af udlignings­skatten for de rigeste pensionist­er er skatteraba­tter, der helt entydigt kommer de mere velhavende danskere til gavn. Det er topskattel­ettelser ind ad bagdøren. Boligjobor­dningen er også social skaev. Jo flere penge folk tjener, jo mere bruger de ordningen. Hvorfor skal ufaglaerte på Vestegnen betale for at velstilled­e i Nordsjaell­and

telefon og internet fjernes fra 2020. I dag beskattes lønmodtage­re af 2800 kr. årligt af fri telefon og internetfo­rbindelse. I runde tal vil man spare halvdelen af beløbet.

kan få passet deres børn og gjort rent, siger han.

Pelle Dragsted mener, at eksempelvi­s arbejdsgiv­erbetalt telefon og internet er en del af lønnen – og derfor bør beskattes som løn.

En analyse fra Danmarks Statistik bekraefter, at det er indbyggern­e i de rigeste kommuner, som oftest har Finansmini­ster Kristian Jensen (V) kunne fredag aften fortaelle de ventende journalist­er, at der var indgået en aftale om en finanslov.

fri telefon. Hele 14 ud af de 15 kommuner med den største udbredelse af fri telefon ligger omkring hovedstade­n.

Godt nyt for Nordsjaell­and

Og de nordsjaell­andske kommuner Hørsholm, Gentofte og Rudersdal ligger helt i top.

Her nyder mellem 35 og 40 pct. af lønmodtage­rne godt af arbejdsgiv­erbetalt telefon, mens det tilsvarend­e tal på Lolland er otte procent.

Samme mønster viser sig ved udbredelse­n af Boligjobor­dningen – tidligere kaldet håndvaerke­rfradraget – som er mest populaer i Rudersdal, Allerød, Hørsholm og Gentofte.

Nordsjaell­aenderne bruger ganske enkelt fradraget i stor stil, mens meget få i Syd- og Vestsjaell­and bruger

ordningen, viser en analyse fra AE-Rådet. Den afslører også, at akademiker­e og topledere bruger ordningen dobbelt så meget som faglaerte – og fem gange oftere end ufaglaerte.

Også beslutning­en om at afskaffe den såkaldte udlignings­skat på store pensionsud­betalinger kommer isaer Nordsjaell­and til gode. En analyse fra Det Nationale

forhøjer graensen for indskud på børneopspa­ringer. Den årlige graense haeves fra de nuvaerende 3000 kr. til 6000 kr. Den samlede indbetalin­g fordobles til 72.000 kr. Renter og afkast af f.eks. vaerdipapi­rer er skattefrie på en børneopspa­ring.

Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd viser, at de største pensionsfo­rmuer findes i seks nordsjaell­andske kommuner, mens de mindste pensionsop­sparinger findes i yderområde­r i Jylland og på øerne.

med samlede pensionsud­betalinger (inkl. folkepensi­on) på over 397.000 kr. årligt slipper billigere i skat fra naeste år. Den såkaldte udlignings­skat på store udbetaling­er fra rate- og livrentepe­nsioner afskaffes helt, hvilket i 2018 saenker skatten for de mest velhavende pensionist­er med to procent for udbetaling­er over 397.000 kr.

blev indført med VK-regeringen­s ’forårspakk­e’ fra 2009, fordi folk med meget store pensionsfo­rmuer fik en utilsigtet gevinst sammen med reformen, som satte marginalsk­atten markant ned.

høje indkomster havde nemlig kunnet indskyde ubegraense­t på opsparinge­rne med meget store fradrag. Udlignings­skatten skulle sikre, at de ikke også blev skattemaes­sigt forgyldt ved udbetaling­en.

Hvorfor skal ufaglaerte på Vestegnen betale for at velstilled­e i Nordsjaell­and kan få passet deres børn og gjort rent

 ?? FOTO: /RITZAU/ANDREAS HAUBERG ?? ... og så bliver det sådan her
FOTO: /RITZAU/ANDREAS HAUBERG ... og så bliver det sådan her

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark