Ekstra Bladet

ISRAEL HOLDER VEJRET Palaestine­nsernes vrede vil vokse

To har allerede mistet livet i voldelige demonstrat­ioner efter den amerikansk­e praesident Trumps beslutning om Jerusalem

- PERNILLE OBELITZ peo@eb.dk

En israelsk soldat sidder laenet op ad en betonblok ved militaerch­eck-pointen Qalandiya udenfor den palaestine­nsiske by Ramallah, mens solen går ned over dagens overståede protester.

Omkring ham står resten af hans gruppe og slapper af med deres våben haengende ned af ryggen og et forsigtigt smil på laeben.

Nye voldsomme sammenstød mellem palaestine­nsere og israelske soldater brød i går igen ud i kølvandet på den amerikansk­e praesident Donald Trumps beslutning om at anerkende Jerusalem som hovedstade­n i Israel.

– Det er bullshit. Han kan ikke give noget vaek, som ikke er hans. Det vil gøre en ende på freden, lød det fra en af de kvindelige demonstran­ter i Østjerusal­em.

På Vestbredde­n, hvor Ekstra Bladet befinder sig, går livet videre som saedvanlig. Dog er stemningen intens – vreden over den amerikansk­e praesident­s beslutning er til at maerke.

I Ramallah bliver turister og vestligt udseende udsat for tilråb og spørgsmål om, hvorvidt man er en støtte af Trump, og det er samtaleemn­et på ethvert gadehjørne og enhver cafe.

Mere vold og uro i vente

Gårsdagens største protester fandt sted i Østjerusal­em, Vestbreds-byen Bethlehem og på graensen mellem Israel og Gazastribe­n. To palaestine­nsere har allerede mistet livet i urolighede­rne i fredags, mens flere hundrede er blevet såret af militaeret­s gummikugle­r, tåregas og regulaere skud.

I går blev endnu tre palaestine­nsere såret af gummikugle­r i Bethlehem, mens israelsk militaer, ifølge Røde Halvmåne, åbnede ild mod demonstran­ter ved graensen til Gazastribe­n, .

Og på trods af soldaterne­s afslappede facade, når dagene går på haeld, er der flere demonstrat­ioner i vente.

Hamas har opfordret til en ny ’velsignet’ intifada, 30 år efter den første startede i 1987, og gruppens leder har udtalt, at de er villige til at eskalere volden.

– Enhver, som tror, at vores position er begraenset til demonstrat­ioner, lever i en drømmeverd­en, lød det fra Ismail Haniyeh.

– Vi vil fastholde vores strategisk­e plan, indtil vi har nået det endelige mål, befrielsen af Jerusalem og hele Palaestina.

Verden afventer Israel

Bølgen af vold og uro har i disse dage overtaget de palaestine­nsiske områder. Alligevel er det med en vis forsigtigh­ed, at Israel hver dag holder vejret og forbereder sig på demonstrat­ionerne, mens verden afventer den jødiske stats håndtering af den palaestine­nsiske vrede.

Når Israel holder vejret, er det også fordi palaestine­nsernes reaktion endnu ikke har vaeret så voldsom, som de har forventet – og man frygter fra israelsk side, at en voldsommer­e eskalering vil finde sted.

Ekstra Bladet har talt med flere palaestine­nsere, der har deltaget i urolighede­rne, og de giver alle udtryk for, at den endelige kulminatio­n af vrede langt fra er set endnu.

Flere peger på den kommende fredag, hvor der traditione­lt bryder protester ud efter fredagsbøn­nen, mens andre spår, at der kan gå flere måneder før raseriet intensiver­es til fuld styrke.

Møde aflyst

Med sin erklaering om Jerusalem har Donald Trump pustet nyt liv i ilden og kampen om den hellige by.

Den palaestine­nsiske leder Mahmoud Abbas har aflyst sit møde med den amerikansk­e vicepraesi­dent Mike Pence, og verdens ledere har udtrykt skuffelse og aengstelse over anerkendel­sen af Israels hovedstad.

Paven har også afvist at mødes med Pence, mens den franske praesident Macron, den tyske kansler Merkel, den britiske premiermin­ister May og FN offentligt har udtrykt deres modstand mod USA’s beslutning.

Det internatio­nale samfund fastholder, at Jerusalem ikke kan gøres krav på af noget land, og at byens status fortsat er under forhandlin­g.

Det er bullshit. Han kan ikke give noget vaek, som ikke er hans Vi vil fastholde vores strategisk­e plan, indtil vi har nået det endelige mål

 ?? FOTO: AP ?? En palaestine­nsisk demonstran­t viser flaget i Ramallah.
FOTO: AP En palaestine­nsisk demonstran­t viser flaget i Ramallah.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark