Ekstra Bladet

Min bedste gave var et par slalomski

STÅLE SOLBAKKEN GLAEDER SIG TIL FAMILIE-JUL

- PETER SLOTH sloth@eb.dk Mobilepay: Indsaet på konto: Støt på

– Det er min kone, der køber alle gaverne, men vi er ret enige om, at det ikke skal gå amok med forbruget, bare fordi vi har muligheden økonomisk, siger Ståle. Ståle Solbakken har i hele sit voksenliv haft et ambivalent forhold til julen. Nordmanden anerkender, at han er et menneske, der kan have det svaert med have en masse mennesker omkring sig i ’forceret socialiser­ing’, men julen har trods alt det plus, at han får muligheden for at få tankerne vaek fra en dagligdag, hvor det snart forgangne halvår har budt på flere arbejdsmae­ssige skuffelser end glaeder, for i stedet at støde til familien, der til dagligt bor i Norge, mens han opholder sig i København.

– Selv om jeg er blevet saer med årene, har jeg en masse gode minder om julen fra min barndom, hvilket gør, at julen står for noget glaedeligt. Noget harmonisk.

– Det første, jeg taenker på i forbindels­e med min barndoms

juleaftene­r, er, at hele familien var samlet. Min bror og jeg, vores foraeldre og vores foraeldre. Det var koldt – virkelig koldt – der hvor jeg kommer fra, og en enkelt juleaften var det taet på 40 minusgrade­r.

Mit livs gave

– Kulden gjorde, at der var masser af sne, hvilket igen har en sammenhaen­g med den bedste gave, jeg kan huske, jeg nogensinde har fået: Et par slalomski, da jeg var var 11-12 år gammel.

– Som børn talte vi, hvor mange gaver vi fik, som aftenen skred frem, men vi laerte fra vores alleryngst­e år, at der var én stor gave pr. barn og så en masse mindre gaver af mere praktisk karakter end eksempelvi­s slalomski. Bløde pakker og den slags, siger Ståle Solbakken.

Udover gaverne var juleaftens dags helt store højdepunkt, når ungerne samledes foran fjernsynet kl. 15.00.

– Da viste de tegnefilm, Anders And og den slags, på svensk fjernsyn, og det var den eneste gang om året, vi kunne se tegnefilm i tv, så det var kaempestor­t.

– Du har formentlig en økonomi, som gør, at du vil kunne købe kaempemaes­sige gaver til dine børn i dag, hvis du har lyst til det – hvad gør du dig af tanker i den retning?

alle gaverne, men vi er ret enige om, at det ikke skal gå amok med forbruget, bare fordi vi har muligheden økonomisk.

– Derfor kører vi nogenlunde det samme princip, som vores foraeldre gjorde, da vi var børn: En større pakke pr. barn, og så en hel del mindre, men praktiske gaver.

– Børnene er efterhånde­n blevet store, men selv de to yngste, der i dag er 13 og 17, glaeder sig fortsat til gaverne og til selve juleaften, og det er jo med også at bringe os voksne i julestemni­ng, erkender Ståle Solbakken, der trods det familiehar­moniske i selve juleaften ser frem til at stikke af sted mod sydligere himmelstrø­g, så snart gavepapire­t er smidt i skraldespa­nden og opvasken efter den sidste tallerken med risengrøds­rester er klaret.

Vi kører det samme princip, som vores foraeldre gjorde, da vi var børn: En større pakke pr. barn, og så en hel del mindre

JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr. Beløbet plus almindelig sms-takst opkraeves automatisk. 51 81 11 12 Reg. nr. 5301 – konto 0333 666. Maerk din indbetalin­g JULEGAVE. hjemmeside­n folkehjael­p.dk.

har en samlet vaerdi af 1500 kr. pr. familie og består af:

En kolonial-varekurv til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til legetøj til en vaerdi af 500 kr.

1 x gavekort til børnene til sportstøj til en vaerdi af 500 kr.

 ?? FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD ??
FOTO: /RITZAU/NIELS HOUGAARD
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark