Ekstra Bladet

Ramaskrig over nyt motorforsl­ag

-

Oplaegget til fremtidens Formel 1-motor var en V6 med turbo – ligesom de nuvaerende – men med nogle standardko­mponenter, ligesom man dropper det ene hybrid-element og udvider det andet. Den vil vaere simplere, billigere, larme mere, men stadig vaere moderne teknologi.

– De nuvaerende motorer er et fantastisk stykke ingeniørar­bejde, men det er ikke en fantastisk maskine til racerløb. De er meget dyre, de larmer ikke, de er sat sådan sammen for at kontroller­e, hvor mange man bruger, og de skaber gridstraff­e, som får Formel 1 til at ligne en farce, siger Ross Brawn, der er tidligere teknisk chef for blandt andre Benetton, Ferrari, Mercedes og nu sportslig ansvarlig for Formel 1.

Tilsammen har Honda og Renault i denne saeson modtaget knap 700 pladsers straf på startgridd­en.

Nostalgike­re og visse kørere ønsker de gamle, larmende V12’ere tilbage, men det kommer aldrig til at ske. Alle parter ønsker relevans og tilknytnin­g til moderne gadebiler, så Formel 1-motorerne skal vaere hybrider.

Men Mercedes, Ferrari og Renault var ikke imponerede i deres tilbagemel­dinger. Og overrasken­de harske da de har siddet med ved bordet under tilblivels­en af forslaget.

Største bekymring er, at man skrotter for meget af den nuvaerende teknologi, så man i princippet skal opfinde en ny motorenhed.

– Vi må undgå at udvikle et nyt motorkonce­pt, der vil afstedkomm­e uhyrlige udgifter, mener Mercedes-teamchef Toto Wolff.

Uafhaengig­e producente­r som Ilmor og Cosworth kraever en ny motor for at kunne traede ind i sporten; det samme gør Porsche, som pønser på at vende tilbage til F1.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark