Ekstra Bladet

JULEKORTET ER PÅ VEJ HELT UD

- PETER JEPPESEN pej@eb.dk

Egentlig starter denne historie på Facebook.

’Kaere alle. I år har jeg skippet de postomdelt­e julekort, da det er svaert at vide, hvornår de vil blive omdelt. I stedet får I her på fb (Facebook red.) en rigtig glaedelig jul og et lykkebring­ende nytår, håber, alle har det godt.’

Bum. Som var anden eller flaeskeste­gen skiftet ud med rugbrød, døde en årelang juletradit­ion med ovenståend­e meddelelse, hvor moderen til journalist­en af denne artikel har sendt håndskrevn­e julekort til venner og familie. Men ikke laengere, forstås.

Stort fald

Desvaerre må du, kaere laeser, nok også sande, at traditione­n er truet. Postnord – tidligere kendt som Post Danmark – har ikke tal for julekort specifikt, men statistikk­en for breve truer også denne tradition, lyder det i en mail fra kommunikat­ionsafdeli­ngen:

’Brevmaengd­erne er faldet med ca. 80 procent, siden de lå på deres højeste i 1999. Det skyldes, at Danmark er verdens mest digitalise­rede land, og det påvirker også maengden af julekort.’

Mens Dansk Supermarke­d ikke har statistik på julekort, bekraefter Coop tendensen:

’Julekort falder lidt og har gjort det de sidste to-tre år (ca. index 95-98, altså en tilbagegan­g på mellem to og fem procent pr. år).’

’En kombinatio­n af, at der generelt ikke bliver sendt kort (grundet porto), og så er der i dag andre elektronis­ke muligheder for at ønske god jul (f.eks. Facebook, Snapchat mv.)’, skriver informatio­nsdirektør Jens Juul Nielsen.

For dyrt

Også landets største leverandør af lykønsknin­gskort, Pictura A/S, har oplevet et fald i salget julekort gennem de senere år.

– Det er nok et fald på femti procent for de sidste par år, siger Lars Markussen, markedsche­f, Pictura A/S.

Dermed er en positiv historie vendt. Således gik davaerende Post Danmark ud med en historie i 2011 om, at flere sendte håndskrevn­e julehilsne­r end nogen sinde. Ifølge Lars Markussen spiller netop Postnords ry ind:

– Sidste år og året inden oplevede vi, at det blev pustet op, at det kostede 18-19 kroner at sende. Men et julekort behøver jo ikke nå frem i morgen, og så koster det ikke så meget, siger han.

Du kan nå det endnu

Den historie vil Postnord også gerne have ud:

’Man kan sende et julekort for 8 kr., og sidste frist er mandag den 18. december. Er man sent ude, kan man stadig nå at sende sin julehilsen som Quickbrev, der omdeles fra dag til dag og skal sendes fra posthuset.

Det koster 27 kr. og skal enten frankeres med et saerligt frankering­smaerke eller med mobilporto­kode samt et ’Q’. Sidste frist for at sende Quickbreve er inden posthusets indleverin­gsfrist torsdag den 21. december for at komme frem inden juleaften’, lyder det fra presseafde­lingen.

 ??  ?? Meget trofast
– Jeg skal skrive omkring 30 julekort her i weekenden. Jeg har trofast skrevet julekort de sidste 25 år, fortaeller Bettina fra Bagsvaerd.
Meget trofast – Jeg skal skrive omkring 30 julekort her i weekenden. Jeg har trofast skrevet julekort de sidste 25 år, fortaeller Bettina fra Bagsvaerd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark