Ekstra Bladet

Hvor er det bare public pinligt, DR

- Karen Bro karen.bro@eb.dk Chefredakt­ør twitter: @brokaren

Udtrykket ’røde lejesvende’ er naesten 50 år gammelt, men det har ikke mistet sin kraft.

Politiken kunne i denne uge dokumenter­e, hvad instruktør­en Lotte Svendsen tidligere havde fortalt. Nemlig at DR aendrede drastisk på P1’s satiriske julekalend­er ’Jul i republikke­n’, netop fordi de var hundeangst­e for at blive kaldt ’røde lejesvende’.

Politiken bragte en mail, som en DRmedarbej­der har sendt til Enhedslist­ens Johanne Schmidt-Nielsen. Her står bl.a., at ’de høje herrer’ i DR pludselig fandt det for risikabelt med ’to markante stemmer fra venstreflø­jen’ i én julekalend­er.

Den anden stemme tilhørte journalist og kommentato­r Georg Metz. Men da det var nemmere at pille Johanne Schmidt-Nielsen ud, var det hende, der modtog en slags fyreseddel med beklagelse­n om, at man var ramt af ’redaktione­l frygt’ for at ende i samme stormvejr som med ’Historien om Danmark’.

De fleste husker nok, at DR’s dokumentar­serie om danmarkshi­storien blev erklaeret for venstreori­enteret propaganda i stor stil af blandt andre Dansk Folkeparti­s Søren Espersen. Hans partifaell­e Morten Messerschm­idt opfordrede desuden på partiets vegne DR til at fjerne det sidste afsnit af serien fra sin hjemmeside.

Dengang forsikrede DR’s kulturreda­ktør, Tine Smedegaard Andersen, at afsnittet ikke ville blive fjernet. Men hun medgav Espersen og Messerschm­idt, at DR ’ikke har vaeret tydelige nok i de borgerlige­s indflydels­e på den udvikling, der skildres i sidste afsnit’.

Det er netop Tine Smedegaard Andersen, der har pillet P1’s julekalend­er af programmet, fordi den ifølge hende ikke levede op til standarder­ne.

Instruktør­en Lotte Svendsen mente derimod, at der var tale om selvcensur, hvilket Politiken altså kunne understøtt­e ved at bringe mailen fra DR til Johanne Schmidt-Nielsen.

Dermed er det vanskeligt for Smedegaard Andersen at holde balancen, for hvis ikke det her er politisk selvcensur, hvad er så?

Hun siger på flydende ’DR’sk’ til Politiken:

’De drøftelser, der ligger til grund for beslutning­en, vil jeg ikke gå ind i. Men jeg vil gerne tage det fulde ansvar for, at processen ikke har vaeret optimal, og det har bestemt haft indflydels­e på resultatet. Men beslutning­en om ikke at sende var udelukkend­e baseret på en kvalitetsv­urdering.’ Kulturdire­ktøren siger desuden, at ’vi skal kigge på vores processer og se på, hvordan vi kan undgå, at sådan noget her sker i fremtiden’.

Her vil jeg gerne traede til med en hjaelpende hånd, for det er meget enkelt. I skal bare lade vaere med at blive bange for jeres egen skygge. Det er jo helt grotesk, at det er DR selv, der bryder armslaengd­eprincippe­t. Lad dog politikern­e om det. Nu har vi en situation, hvor DR begraenser og udstiller sig selv. Hvor dumt er det ikke? Lad politikern­e forblive dem, der skal have en over nallerne.

Det skete i hvert fald for ophavsmand­en til begrebet ’røde lejesvende’ for snart 50 år siden. Den forhenvaer­ende minister og venstreman­d Jens Sønderup satte praedikate­t direkte på en raekke tv-journalist­er, som havde krydsforhø­rt statsminis­ter Hilmar Baunsgaard. Sønderup skrev bl.a.: ’Skal regeringen Baunsgaard dolkes og ødelaegges af fjernsynet­s røde lejesvende?’

Dansk Journalist­forbund anlagde injuriesag mod Jens Sønderup, som blev dømt til at tage ordene i sig igen og betale journalist­erne 2000 kroner i sagsomkost­ninger.

Det forhindred­e ikke stifteren af partiet Centrum-Demokrater­ne, Erhard Jakobsen, i at udødeliggø­re begrebet, som han brugte i flaeng. Herfra går en lige linje til Dansk Folkeparti, som ønsker at skaere DR’s budget med 25 pct.

DR burde vide, at der kun er ét svar. Nemlig at lade vaere med at falde på knae for politisk indblandin­g.

Lige nu er det bare public pinligt.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? ’Kaere Johanne, vi er desvaerre blevet ramt af redaktione­l frygt ...’, lød det i en mail fra en medarbejde­r på produktion­en af P1-julekalend­eren ’Jul i republikke­n’.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ’Kaere Johanne, vi er desvaerre blevet ramt af redaktione­l frygt ...’, lød det i en mail fra en medarbejde­r på produktion­en af P1-julekalend­eren ’Jul i republikke­n’.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark