Ekstra Bladet

STADIG STRIBEVIS AF FEJL PÅ SUPER-FLYET

Producente­n af det højteknolo­giske kampfly F-35 ryster ikke på hånden over de mange fejl, der hele tiden dukker op. Sådan er det altid, lyder forklaring­en

- Jesper Rise Børjesen rise@eb.dk Stine Tidsvilde foto@eb.dk

FORT WORTH, TEXAS (Ekstra Bladet): Danmark kom torsdag et skridt taettere på indkøbet af 27 nye kampfly af typen F-35 Joint Strike Fighter.

Her bevilgede Finansudva­lget 16,4 milliarder kroner til danmarkshi­storiens største våbenhande­l.

Men selv om man kan få rigtig meget for 16,4 milliarder kroner, er 27 fejlfri F-35kampfly indtil videre ikke en af tingene.

25 år efter at udviklinge­n af flyet gik i gang, er det endnu ikke faerdigudv­iklet.

Tidligere har der blandt andet vaeret problemer med, at isoleringe­n i braendstof­tankene skallede af og dermed ødelagde braendstof­fet, at flyet ikke kunne lette i tordenvejr, samt at piloter under en vis højde ikke måtte flyve i flyet på grund af risikoen for alvorlige skader eller ligefrem dødsfald, hvis katapultsa­edet skulle benyttes.

Disse ting – og mange flere – har producente­n Lockheed Martin fundet løsninger på.

Går den rigtige vej

Nordmaende­ne, der allerede har fået deres første F-35-fly, har siden 2015 haft piloter i USA for at omskole dem fra F-16 til det højteknolo­giske F-35-fly, og de maerker da også, at det går i den rigtige retning med flyene.

– Vi oplever, at tingene er blevet bedre bare på den korte tid, vi har vaeret her. Vi ved, at flyene er i en tidlig fase, men vi kan se, at der er faerre og faerre fejl, siger F-35-piloten Martin Tesli, der er ansvarlig for den norske traening, der foregår på Luke Air Force Base i Arizona.

Blandt fejlene er problemer med flyets egenskaber i luften, når det flyver naer lydens hastighed, og problemer med flyets kanon

Et kig i den seneste såkaldte DOT&E-rapport, hvor den nu tidligere Pentagon-våbenteste­r Michael Gilmore går udviklinge­n af flyet efter i sømmene, afslører dog, at der fortsat er arbejde til Lockheed Martins F-35-ingeniører laenge endnu.

Alvorlige problemer

Michael Gilmore blev skiftet ud sammen med praesident Obama 20. januar i år, men inden han forlod sin post, afleverede han en rapport, hvor han som i de foregående år langede hårdt ud efter flyet.

Den skitserede blandt andet, hvordan de tre vaern under det amerikansk­e forsvar, der bruger flyet, havde indrapport­eret hele 276 fejl, der skulle tages hånd om.

Blandt fejlene er proble- mer med flyets egenskaber i luften, når det flyver naer lydens hastighed. Problemer med flyets kanon. Problemer med for varm luft i motoren og mange, mange flere – og desvaerre kommer der konstant flere til.

Ifølge rapporten bliver der i gennemsnit opdaget 20 nye fejl på flyet om måneden.

Dermed skulle der i løbet af i år vaere kommet omkring 240 nye fejl til.

En af dem knytter sig tilflyets iltsystem. Fem piloter fra Luke Air Force Base i Arizona oplevede i forsommere­n problemer med iltsysteme­t, der bevirkede, at de ikke kunne traekke vejret ordentligt, mens de var i luften. Der er siden fundet en midlertidi­g, men ikke permanent løsning på problemet.

 ??  ?? Fem piloter fra Luke Air Force Base i Arizona, hvorfra også denne pilot gør klar til at lette, oplevede i forsommere­n, at de havde problemer med at traekke vejret, mens de fløj F-35-flyet.
Fem piloter fra Luke Air Force Base i Arizona, hvorfra også denne pilot gør klar til at lette, oplevede i forsommere­n, at de havde problemer med at traekke vejret, mens de fløj F-35-flyet.
 ??  ?? Det har indtil videre taget et kvart århundrede at udvikle superflyet F-35, der dog langtfra er faerdigt. Hver eneste måned opdager piloter og teknikere omkring 20 nye fejl.
Det har indtil videre taget et kvart århundrede at udvikle superflyet F-35, der dog langtfra er faerdigt. Hver eneste måned opdager piloter og teknikere omkring 20 nye fejl.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark