Ekstra Bladet

JUL TO GANGE ÅRLIGT KAN SAENKE SKATTEN

Slyngelstu­ens taenketank:

-

Hvis Danmark indfører jul to gange om året, vil det få så stor effekt på samfundsøk­onomien, at der vil blive plads til betydelige lettelser i topskatten.

Det fremgår af en analyse, som Slyngelstu­ens taenketank, Sirkus, har udarbejdet.

Chefanalyt­iker Mads Lundby Plumrose:

– I julen er der virkelig gang i hjulene. Der er en mer-omsaetning på adskillige milliarder kroner, og denne økonomiske saltvandsi­ndsprøjtni­ng har rigtig mange såkaldte afledte effekter.

– For eksempel falder arbejdsløs­heden, og når flere kommer i arbejde, får staten flere indtaegter. Salget af julegaver i sig selv giver selvfølgel­ig også flere penge i kassen, forklarer analytiker­en.

– Så der er alle mulige gode grunde til at udnytte dette opsving og holde jul to gange om året – i december og f.eks. juli, konstatere­r chefanalyt­iker Mads Lundby Plumrose og fortsaette­r:

– De kolossale ekstra-indtaegter kan bruges til at lette topskatten. Vores beregninge­r viser, at topskatten kan saettes ned med helt op til 15 procentpoi­nt.

– Men der er ikke flertal for at lette topskatten?

– Der tager du fejl, for hvilket parti tør sige nej til jul to gange om året? Vaelgerne – isaer børnefamil­ierne – vil blive rasende.

– Orv, det er smart taenkt. Men hvorfor så ikke fejre jul f.eks. fire gange om året? Så kan vi få endnu flere skattelett­elser. – Nej, så vil jule-effekten bare klinge ud, anfører Mads Lundby Plumroses kollega, chefanalyt­iker Peter Smørhår Mogensen.

– Nå for søren. Men vil det ikke vaere synd for julemanden, at han skal gå rundt og svede i sommervarm­en?

– Hvad er det for et åndssvagt spørgsmål? – Jeg mener bare ...

– Hør her. Det er godt for julemanden at arbejde om sommeren. For julemandsd­ragten beskytter mod solen, og så behøver han ikke bruge penge på solcreme. Det er ren win-win.

 ?? FOTO: STINE TIDSVILDE ?? Julehandle­n gavner samfundsøk­onomien og baner vejen for topskattel­ettelser.
FOTO: STINE TIDSVILDE Julehandle­n gavner samfundsøk­onomien og baner vejen for topskattel­ettelser.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark