Ekstra Bladet

DET STORE PLEJEHJEMS-LOTTERI DIN ADRESSE GIV Har købt privat plejer til sin mor

. VARME HAENDER: Der er store forskelle i behandling­en af de svageste aeldre, og for mange er det postnummer­et, der afgør, hvem der traekker nitten

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Selv om danske politikere i årevis har talt om vaerdighed og respekt for de svageste aeldre, er der fortsat langt mellem skåltalern­e og virkelighe­den for de svaert demente aeldre, som i dag bor på landets plejehjem.

For mens de aeldre er blevet markant dårligere og mere plejekraev­ende end før, er det snarere deres postnummer end deres behov, som afgør behandling­en.

– Vi er nået ned på noget i dag, som både er umenneskel­igt og uansvarlig­t, siger Nis Peter Nissen, der er direktør for Alzheimerf­oreningen.

– Det skal selvfølgel­ig ikke skal vaere postnummer­et, der afgør, hvilken behandling man får.

– Men sådan er det blevet på plejehjems-området, hvor det både er kommunen, men også de enkelte plejehjem, der kan gøre hele forskellen på, om man vinder i lotteriet eller traekker en nitte.

En ansat til 42 aeldre

En aktuel undersøgel­se af normeringe­rne på danske plejecentr­e afslører således, at der på for eksempel en nattevagt kan vaere alt fra seks til 42 beboere pr. medarbejde­r.

Jeg er ikke enig i praemissen om, at antallet af haender er afgørende for kvaliteten i plejen

– Det siger sig selv, at så bliver det svaert at udføre en pleje med meget stor vaerdighed, hvis du kun er en medarbejde­r i nattevagt til 42 beboere, hvor en del er ramt af demens eller andre sygdomme, vurderer Karen Staehr, der er formand for social- og sundhedsse­ktoren i fagforbund­et FOA.

Et tjek af økonomien i landets 98 kommuner afslører også, at bevillinge­rne til aeldreområ­det de seneste år slet ikke er fulgt med udviklinge­n, hvor antallet af behandling­skraevende aeldre hele tiden vokser.

Således bruger kommunerne i gennemsnit 11.000 kroner mindre pr. aeldre borger end for ti år siden.

Og der er stor forskel på udgifterne i 2017, hvor Gribskov Kommune bruger mindst, nemlig 21.997 kroner pr. borger over 65 år.

I København bruger man mest med 52.632 kroner pr. aeldre medborger.

– Siden kommunesam­menlaegnin­gen overtog kommunerne mange opgaver fra hospitaler­ne, hvor indlaeggel­sestiden er gået betydeligt ned.

– De aeldre kommer derfor hjem tidligere, forklarer Anna Wilroth, der er konsulent i AEldre Sagen og de seneste år har fulgt plejehjems­området taet.

– Personales­ammensaetn­ingen er ikke fulgt med den udvikling. Der er ikke kommet flere varme haender til de mange nye opgaver.

Ikke afgørende

Hos Kommunerne­s Landsforen­ing kan man ikke genkende billedet af, at der er så store forskelle på aeldreplej­en i Danmark, at det udgør et problem. Hellere ikke selv om normeringe­n svinger voldsomt fra kommune til kommune.

– Jeg er ikke enig i praemissen om, at antallet af haender er afgørende for kvaliteten i plejen, siger Karen Marie Myrndorff, der er chefkonsul­ent for aeldreområ­det i Kommunerne­s Landsforen­ing.

– Det er i højere grad medarbejde­rnes kompetence­rne og ledelsen, der har betydning for kvaliteten af plejen.

Vi er nået ned på noget i dag, som både er umenneskel­igt og uansvarlig­t

Laes også lederen på bagsiden

AEldre Sagen og fagforbund­et FOA står sammen med Det Nationale Forsknings- og Analysecen­ter for Velfaerd bag undersøgel­sen af normeringe­n på danske plejecentr­e.

Der findes i dag ingen officielle tal for den praecise normering på landets flere end 1000 plejecentr­e. Undersøgel­sen er derfor gennemført som en rundspørge, der giver et kvalificer­et bud på, hvor stor forskellen er de enkelte kommuner imellem.

Den største forskel findes på nattevagte­rne på hverdage, hvor en ansat – afhaengigt af postnummer­et – skal tage sig af alt fra seks til 42 beboere.

På dagvagter i hverdagene går normeringe­n fra 1,1 til 5,3 beboere pr. ansat. Og på aftenvagte­r i hverdagene fra 2,2 til 11,5 beboere.

Du kan finde hele undersøgel­sen på www.kortlink.dk/sezy

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Forløbet for Flemmings mor har vaeret kaotisk og dybt utilfredss­tillende. I dag har kommunen da også erkendt, at der er brug for en ny ledelse og bedre forhold på plejehjemm­et.
FOTO: LINDA JOHANSEN Forløbet for Flemmings mor har vaeret kaotisk og dybt utilfredss­tillende. I dag har kommunen da også erkendt, at der er brug for en ny ledelse og bedre forhold på plejehjemm­et.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark