Ekstra Bladet

Kraenkelse­skultur

- Regina Hillerup Gildbrovej 68 Ishøj

Det system, som er til for at hjaelpe kronisk syge og handicappe­de borgere, er i virkelighe­den med til at kraenke dem og udsaette dem for magtmisbru­g og kassetaenk­ning.

Når der er en risiko for, at kronisk syge borgere vil få tilkendt førtidspen­sion, forsøger sagsbehand­lerne på jobcentren­e at rekruttere dem til forsknings­baserede behandling­stilbud på de socialmedi­cinske enheder på hospitaler­ne, hvor de deltager i forskning om funktionel­le lidelser, herunder medicinske forsøg og markedsfør­ing, uden de er blevet oplyst om, at de kan sige fra.

På Socialmedi­cinsk Enhed parkeres borgere med kronisk fysisk sygdom på hold med gradueret traening, kognitiv terapi, mindfulnes­s og psykofarma­ka, som i mange tilfaelde gør dem endnu mere syge, og hvorved de afskaeres fra yderligere sygdomsudr­edning, hvilket kan bringe deres liv i fare.

Denne kraenkelse­skultur findes, fordi kommunerne har indgået en politisk-økonomisk aftale med TrygFonden, regionerne, kommunerne, psykiatrie­n og Lundbeckfo­nden om dels at spare penge i det offentlige sundhedssy­stem, dels at kommuner, forsikring­sbranchen og medicinalb­ranchen kan tjene penge til aktionaere­rne. Og sagsbehand­lerne hos kommunerne får ofte lønbonusse­r for at forebygge tilkendels­en af førtidspen­sioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark