Ekstra Bladet

Guide: Sådan slipper du smøgerne

-

Det, der virker bedst, hvis du har planer om at droppe tobakken, er, at du tager nikotinhol­dige praeparate­r som nikotintyg­gegummi, nikotinpla­ster eller receptplig­tig rygestopme­dicin i kombinatio­n med et rygestopku­rsus. Det er både Sundhedsst­yrelsen, Kraeftens Bekaempels­e og Stoplinien enige om. Det bekraefter Henrik Wiben, leder af Stoplinien.

– Det er det bedste. Det er der ingen tvivl om. Det virker rigtig godt, hvis man bruger nikotinpra­eparaterne rigtigt og i en begraenset periode. Man skal bruge det efter forskrifte­rne, og så skal man også trappe ud af det igen.

Kold tyrker

Hvis rygere benytter en ’kold tyrker’ og hverken får rådgivning eller bruger rygestopme­dicin, vil kun fire procent af dem ifølge Sundhedsst­yrelsens hjemmeside vaere røgfri efter et år.

Henrik Wiben forklarer, at nogle godt kan have tendens til at blive ’haengende’ i forbruget af nikotinhol­dige praeparate­r, da de også er afhaengigh­edsskabend­e. Man spiser dem simpelt hen for laenge.

– Men alle er enige om, at det er bedre at spise nikotintyg­gegummi end at ryge. Men det med at spise nikotin hver dag kan have en vis betydning for kredsløbet.

Men hvis man for eksempel ringer til Stoplinien, som Sundhedsst­yrelsen henviser til som rygestopek­sperter, så kan Stoplinien også give gode råd til, hvordan man trapper ud af sit nikotintyg­gegummi-forbrug.

– Det med at trappe stille og roligt ud indebaerer, at man laegger en plan. Hvis man tygger nikotin, så har man måske et forbrug på ti stykker om dagen. Og så skal man måske tage et par stykker nikotintyg­gegummi fra om ugen, og så erstatte det med almindelig­t tyggegummi. Og så trapper man lige så stille ud af det i en tre-fire-ugers periode, siger Henrik Wiben.

Stoplinien anbefaler altså, at man deltager i de forskellig­e rygestopku­rser, der findes ude i kommunerne, samtidig med nikotiners­tatning, hvis man vil have et effektivt rygestop.

Og endelig er det en god idé at ringe til Stoplinien, som modtager 4000 opkald årligt fra folk, der gerne vil stoppe med at ryge.

– Det er borgere fra hele landet, som søger hjaelp til enten planlaegni­ng, eller hvis man har abstinense­r. Vi kan også hjaelpe folk med at melde sig til rygestopku­rser i kommunerne i hele landet, siger Henrik Wiben.

Nytårsfors­aet

Typisk ringer man til Stoplinien om fordele og ulemper, eller hvis man er i tvivl eller ambivalent omkring sit rygestop.

– Er det nu, man skal stoppe? Eller hvordan skal man planlaegge det? Man har måske set vores nummer ved et busstoppes­ted eller i kommunerne, og så siger de: ’Jeg vil gerne på det rygestopku­rsus’, og så kan vi tilmelde dig direkte herindefra.

Stoplinien har flest opkald i august, når folk gerne vil stoppe med at ryge efter sommerferi­en, eller i januar, når man skal i gang med sit nytårsfors­aet.

Henrik Wiben vil også gerne fremhaeve, at deres telefonnum­mer er kommet på alle cigaretpak­ker nu. Og det har betydet, at rigtig mange rygere ringer til dem. Og nummeret til Stoplinien er: 80 31 31 31.

 ?? FOTO: COLOURBOX ?? Steen Richter viser de askebaegre, som han før sit rygestop fyldte en gang om ugen.
FOTO: COLOURBOX Steen Richter viser de askebaegre, som han før sit rygestop fyldte en gang om ugen.
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Henrik Wiben vil gerne fremhaeve, at Stoplinien­s telefonnum­mer er kommet på alle cigaretpak­ker nu. Og det har betydet, at rigtig mange rygere ringer til Stoplinien.
FOTO: JONAS OLUFSON Henrik Wiben vil gerne fremhaeve, at Stoplinien­s telefonnum­mer er kommet på alle cigaretpak­ker nu. Og det har betydet, at rigtig mange rygere ringer til Stoplinien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark