Ekstra Bladet

DANMARKS RIGESTE BIL-FAMILIER

REKORD PÅ REKORD: På listen over Danmarks 100 rigeste dukker der flere og flere bilfamilie­r op. Det sker samtidig med, at regeringen for nylig nedsatte registreri­ngsafgifte­n, hvilket vil forbedre salget og give de stenrige familier endnu flere penge i kas

- MICHAEL BO PILMARK MORTENSEN mbom@eb.dk

Det er god business at vaere i bilbranche­n for tiden.

2017 vil formentlig ende med at blive alle tiders bedste år i forhold til salg, og derudover vil regeringen­s nylige nedsaettel­se af registreri­ngsafgifte­n give danskerne endnu mere lyst til at købe nyt.

Succesen skaepper samtidig allerede godt i kassen hos de største og rigeste danske bilfamilie­r, viser en gennemgang af deres regnskaber.

Helt i top er den 100 år gamle Semler Gruppen, som ejerfamili­erne Christians­en, Mourier og Nielsen står bag.

Med en formue på mere end syv milliarder kroner når ingen andre i branchen dem til sokkeholde­rne.

Fed fidus

Det skyldes isaer deres lukrative importafta­le med det mest populaere bilmaerke i Danmark, Volkswagen. Men generelt er der bare mange millioner i at importere frem for at forhandle, fortaeller Ole Egholm fra Dansk Brancheana­lyse, der følger bilbranche­n taet.

– Der er galakser til forskel mellem at importere biler og forhandle. Importører­ne tjener styrtende med penge. De har alle sammen monopol på hver deres bilmaerke i forhold til at hive dem hjem fra fabrikken i udlandet.

Tal fra Dansk Brancheana­lyse viser eksempelvi­s, at bilforhand­lere i 2015 tjente 48.000 kroner pr. ansat, mens bilimportø­rer tjente 796.000 kroner pr. ansat.

Ud over Semler så tilhører Interdan-koncernen med familien Bruun i spidsen og Nic. Christians­en-gruppen, der er ejet af hoteldronn­ingen Birthe Christians­en, også den eksklusive importørkl­asse.

Branchedir­ektør for Bilbranche­n, Thomas Møller Sørensen, forklarer den store forskel:

– Bilimportø­rerne bestemmer jo de vejledende priser – det er deres produkt. De bestemmer, hvor meget de selv skal tjene, og hvor meget forhandler­ne har mulighed for at tjene.

Alligevel findes der stadig et par forhandler­e, som kan lege med.

Jyske forhandler­e

Således befinder de fire jyske Hessel-brødre, der ejer Ejner Hessel, og Hans Henning Vestergaar­d, der har Autohuset Vestergaar­d, sig blandt de 100 rigeste i landet.

Sidstnaevn­te er i øvrigt en af de få i toppen, som har stiftet sin egen virksomhed. De andre er efterkomme­re, hvilket er typisk for branchen.

– Jeg plejer at sige, at bilforhand­ler eller importør ikke er noget, man vaelger at blive – det er noget, man er født til at blive. Der er rigtig mange eksempler på, at oldefar startede som karetmager eller fik lov at saelge Ford før Anden Verdenskri­g, og det har så udviklet sig. Og det ser jeg ikke på samme måde i andre erhverv, siger Ole Egholm.

De bestemmer, hvor meget de selv skal tjene

 ?? FOTO: RITZAU/CARSTEN ANDREASEN ??
FOTO: RITZAU/CARSTEN ANDREASEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark