Ekstra Bladet

VI KAN IKKE BARE LUKKE ØJNENE

STRIBEVIS AF NYTÅRS-SKADER: Både Socialdemo­kraterne og de konservati­ve vil se naermere på fyrvaerker­i-reglerne, efter at over 100 danskere er kommet til skade nytårsnat

- Kbl@eb.dk; hkh@eb.dk

Vildfarne raketter og lumske batterier har vaeret med at give 117 personer en dårlig start på det nye år.

De fik nemlig en fyrvaerker­iskade, mens resten af Danmark festede, og dermed gik det galt for 19 flere end sidste år. Det oplyser Den Praehospit­ale Virksomhed i Region Nordjyllan­d, som har samlet tallene for alle fem regioner.

Seks mennesker er kommet saerlig slemt til skade og risikerer at få alvorlige men. Tre af dem er børn, og Socialdemo­kratiet vil nu have kigget naermere på reglerne for krudt i private haender.

– Det er et frygteligt højt antal, og en festlig aften må ikke ende med mennesker, der kommer til skade. Slet ikke børn. Vi skal have undersøgt erfaringer fra Norge og Sverige, som har markant faerre fyrvaerker­i-skader, siger retsordfør­er Trine Bramsen (S).

Forbud i Norge

Norge indførte forbud mod traditione­lle raketter i 2008, og siden er antallet af fyrvaerker­i-skader faldet drastisk fra 155 til omkring 58 om året.

Socialdemo­kratiet vil gerne vide mere om de norske erfaringer, før partiet laegger sig fast på bestemte tiltag, men noget skal gøres.

– Jeg er slet ikke inde på et forbud, men hvis vi kan aendre maengden af krudt, lave sikre zoner i byerne eller gøre noget med styrepinde­ne på raketterne, så kan vi se på det, siger Trine Bramsen.

Socialdemo­kratiet bad sidste år erhvervsmi­nister Brian Mikkelsen (K) om at indhente erfaringer fra de nordiske lande. Intet er dog sket ifølge retsordfør­eren, som derfor igen kraever svar fra ministeren.

– Når vi står med så stort et antal skader, så kan vi ikke bare lukke øjnene. Det bør kalde på eftertanke og en kulturaend­ring, konstatere­r Trine Bramsen.

Ministeren ser på tiltag

Erhvervsmi­nister Brian Mikkelsen (K) følger løbende udviklinge­n – også i de andre nordiske lande, oplyser han via sin spindoktor.

– Det er en balanceakt, for vi ser desvaerre mange alvorlige ulykker med ulovligt fyrvaerker­i. Så vi skal vaere opmaerksom­me på, at der også er en del ulovligt fyrvaerker­i i cirkulatio­n, og derfor har Sikkerheds­styrelsen saerligt fokus på at påvirke fyrvaerker­i-brugernes adfaerd, lyder det fra ministeren.

I ugerne op mod nytårsafte­n blev der blandt andet søsat kampagner med fokus på, at man husker briller, holder afstand og udelukkend­e bruger lovligt fyrvaerker­i.

Ulykkerne med fyrvaerker­i skyldes nemlig overvejend­e de tre faktorer, lyder det fra ministeren:

– Jeg vil efter nytår vurdere behovet for eventuelle nye initiative­r blandt andet på baggrund resultater­ne af ministerie­ts kampagne- og kontrolind­satser samt dialog med relevante interessen­ter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark