Ekstra Bladet

Sociolog: Børnene skal tvangsfjer­nes tidligere

-

Problemern­e i de udsatte boligområd­er med socialt belastede unge, der ender i kriminalit­et, kan forhindres, hvis man sørger for anbringels­er eller tvangsfjer­nelser langt tidligere, end man hidtil har gjort.

– Al forskning viser, at jo før man får anbragt et socialt belastet barn, desto bedre. Det er slået fast både nationalt og internatio­nalt, forklarer Inge Bryderup, professor i sociologi ved Aalborg Universite­t.

Selv om det kan virke voldsomt at fjerne et barn fra familien, viser forskninge­n, at det er det bedste for barnet.

– Igennem min forskning har jeg interviewe­t et par tusind børn og unge mennesker, der enten er i anbringels­e eller har vaeret anbragt, og de siger samstemmen­de, at det har hjulpet, og de siger desuden, at de skulle have vaeret anbragt meget tidligere, fortaeller Inge Bryderup.

Det er alt for sent

Unge drenge i aldersgrup­pen 14-17 år med en ikkevestli­g baggrund har saerlig stor risiko for at blive anbragt uden for hjemmet. Anbringels­en sker oftest i de tidlige teenageår, men dér kan det allerede vaere for sent.

– Hvis man skal forhindre, at de ender i kriminalit­et, bør man gribe ind inden 1213-års-alderen, hvor de fleste anbringes nu, siger professore­n.

– Børn med ikke-vestlig baggrund anbringes tidligt i deres opvaekst i langt mindre grad end etnisk danske børn. Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor kommunerne vaelger at anbringe dem relativt sent, men det er sådan, det er.

Reglerne er gode nok

Lokalpolit­ikere har tidligere efterspurg­t flere vaerktøjer fra børne- og socialmini­ster Mai Mercado (K) for at få mulighed for at tvangsfjer­ne mindre brødre til bandemedle­mmer. Ministeren har afvist anmodninge­rne med den begrundels­e, at det eksisteren­de regelsaet er tilstraekk­eligt – og professore­n fra Aalborg er helt på bølgelaeng­de med hende.

– Kommunerne har helt klart de vaerktøjer, de skal bruge til både almindelig­e anbringels­er og tvangsfjer­nelser. Det er der ingen tvivl om. Tvangsfjer­nelser er ikke noget, man bare lige gør – der skal vaere en alvorlig bekymring for barnets udvikling og opvaeksts betingelse­r, siger Inge Bryderup.

– Der skal laves en grundig undersøgel­se af barnets trivsel, før man kan lave en tvangsfjer­nelse – og det at storebrode­ren er bandemedle­m, er på ingen måde tilstraekk­eligt, hvis man følger lovgivning­en.

– Der er masser af danske familier, hvor der er en kriminel storebror, men der ville man jo aldrig drømme om at tvangsfjer­ne lillebrode­ren, hvis ikke også der var andre forhold, der spillede ind, konstatere­r hun.

 ?? PR-FOTO ?? Sociologip­rofessor Inge Bryderup er ikke i tvivl om, at tidlige anbringels­er har en positiv effekt.
PR-FOTO Sociologip­rofessor Inge Bryderup er ikke i tvivl om, at tidlige anbringels­er har en positiv effekt.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark