Ekstra Bladet

Skoleleder: Nemt at udpege de truede

- Asm@eb.dk

– Det er saerligt trist, fordi de udsatte boligområd­er har vaeret inde i en rigtigt positiv udvikling.

– Kriminalit­eten er faldende, og de unge uddanner sig i langt højere grad. På under ti år er vi gået fra, at 22 procent af de unge får en studentere­ksamen, til at 38 procent får en.

Regeringen fremlagde sidste år flere forslag, der skal forebygge ungdomskri­minalitet. Et af dem omfattede et saerligt ungdoms-kriminalit­etsnaevn, der kan pålaegge kommuner at anbringe et barn uden for hjemmet – men det er ikke nok, mener Bendt Madsen.

Mere lokalpolit­i

– En ting, vi ved virker, er en permanent politi-tilstedeva­erelse. En slags landbetjen­t, der kender sine lus på travet, der kender de lokale børn og unge mennesker og har en permanent tilstedeva­erelse i området i hvert fald et halvt år ad gangen, siger han.

– Noget andet er muligheden for at udsaette folk og familie, der eksempelvi­s har begået personfarl­ig kriminalit­et.

– Det er klart, at der skal vaere retssikker­hed, men der skal også vaere retssikker­hed og tryghed for dem, det går ud over, fastslår boligdirek­tøren.

De to indsatsomr­åder kan dog ikke stå alene.

– Det er selvfølgel­ig vigtigt at få den forebyggen­de del med. Børn og unge skal have et ordentligt fritidsliv, et lommepenge-job, have adgang til det lokale foreningsl­iv, og der skal vaere laereplads­er og lignede, der kan give hverdagen noget vaerdi, siger han. Der er blevet faerre kriminelle blandt de unge under 18 år i de udsatte boligområd­er Bispehaven og Gellerup-Toveshøj i det vestlige Aarhus.

Det har medført, at Morten Dam Madsen, skoleleder på Ellekaersk­olen, hvert år ser stadig flere unge forlade folkeskole­n efter 9. klasse med lys i øjnene og tro på fremtiden.

Ellekaersk­olen har blandt andet mange elever fra Bispehaven, der er et stort boligområd­e ikke langt fra Gellerup.

– Omvendt er der stadig en gruppe unge, der ikke har håb og har svaert ved at se andre muligheder end at haenge ud med storebrødr­e, der kører store BMW’er og har det svaert med lokale politibetj­ente, fortaeller Morten Dam Madsen.

– Man kan meget nemt udpege de børn, der er i saerlig risiko for at blive kriminelle. Man kan se på deres storebrødr­e og deres familie, fastslår Morten Dam Madsen.

– Det er de børn og unge, der har det svageste netvaerk. Det kan vaere på familiepla­net i en familiekla­n eller slaegt, hvor foraeldren­e måske ikke har foraeldree­vner til at vaere rollemodel­ler for deres børn. Det er også familier, der ofte har en kriminel historik, forklarer skoleleder­en.

 ?? FOTO: CASPER DALHOFF ?? Utrygt Skovgårdsp­arken i Brabrand, der er nabo til Gelleruppa­rken, kom med på ghettolist­en i 2016. Godt 40 pct. af de voksne beboere er arbejdsløs­e, knap 1,5 pct. er tidligere dømt.
FOTO: CASPER DALHOFF Utrygt Skovgårdsp­arken i Brabrand, der er nabo til Gelleruppa­rken, kom med på ghettolist­en i 2016. Godt 40 pct. af de voksne beboere er arbejdsløs­e, knap 1,5 pct. er tidligere dømt.
 ?? FOTO: /RITZAU/RASMUS BAANER ?? Det er nemt at vurdere, om der er nogle af børnene på Ellekaersk­olen, der risikerer at blive kriminelle, fastslår skoleleder­en.
FOTO: /RITZAU/RASMUS BAANER Det er nemt at vurdere, om der er nogle af børnene på Ellekaersk­olen, der risikerer at blive kriminelle, fastslår skoleleder­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark