Ekstra Bladet

DET SIDSTE TABU

- Else Skovløber Skovvejen 34 Skibby

Dronningen ønskede os godt nytår med et ’Gud bevare Danmark’. Og 2017 har markeret 500-års jubilaeet for reformatio­nen i Danmark, men alligevel må vi sande, at kristne grundholdn­inger er tabubelagt­e og ilde sete i såvel det offentlige rum som det politiske system, hvor de naermest regnes for ikke-stuerene.

Et frisk eksempel er bens paen det for Kristen demokrater­nes comeback ved kommunalva­lget for nylig i Ringkøbing-Skjern, hvor en borgmester­post gik fløjten af frygt for rygterne om, at

KD ville boykotte homovielse­r, samt interne intriger, som fik Socialdemo­kratiet til at vende på en tallerken i sidste øjeblik.

I vores sekularise­rede verden, hvor sex ikke laengere er tabu, er det nu troen, der er sat i skammekrog­en

og udgør et emne, som man ikke tør diskutere. Det er en skam.

Selv om Luther-jubilaeet er slut, bør vi fortsaette trosdebatt­en.

I det katolske Rom i 1500tallet var troen en streng lovreligio­n forbeholdt de hellige og eliten. Dette gjorde Martin Luther oprør mod og fik troen til at blomstre uden for kirken blandt folket ved at få det nye testamente oversat fra latin til tysk og senere alle andre europaeisk­e nationalsp­rog.

Det var en sej og farlig kamp, som blev grundstene­n til den lutheransk­e folkekirke,

som vi kender i dag. Luther var, som Jesus, en rebel, der kaempede mod de skriftklog­es strenge lovreligio­n.

I et moderne, multietnis­k samfund er debat om tro og vaerdier vigtigere end nogen sinde. Vi må spørge: Hvad er vigtigst for os?

Ellers risikerer vi at blive tromlet ned af udefrakomm­ende, kvindeunde­rtrykkende, muslimske ekstremist­er.

I et moderne, multietnis­k samfund er debat om tro og vaerdier vigtigere end nogen sinde

 ?? FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN ?? Vanen tro sluttede dronningen sin nytårstale med ordene ’Gud bevare Danmark’, og det glaeder Else Skovløber, der ønsker en mere åben debat om religion.
FOTO: /RITZAU/FINN FRANDSEN Vanen tro sluttede dronningen sin nytårstale med ordene ’Gud bevare Danmark’, og det glaeder Else Skovløber, der ønsker en mere åben debat om religion.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark