Ekstra Bladet

Løkke gav DF en iskold skulder

- Hans Engell

Grøfterne mellem regeringen og dens støttepart­i er mindst lige så dybe, som da Folketinge­t dampede på juleferie

PÅ OVERFLADEN LØD statsminis­ter Lars Løkkes Rasmussens (V)nytårstale som en rigtig strammer-tale. Udlaending­e fyldte en overrasken­de stor del: Flygtninge­politik, integratio­n, ghettoer og parallelsa­mfund var et hovedtema. Nu skal der virkelig ske noget. En åben invitation til Dansk Folkeparti. Men det var ren kosmetik. For gik man dybere ned i talen, var den naermest det modsatte: En iskold skulder til DF. På alle de centrale punkter, hvor Dansk Folkeparti har forlangt betydelige stramninge­r for at gå ind i projektet med skattelett­elser, var statsminis­teren enten i lodret konflikt med DF, undvigende eller helt uskarp.

FØR JUL ERKLAEREDE Lars Løkke sig ellers enig med Dansk Folkeparti i, at der er behov for et ’paradigmes­kifte’ i dansk udlaending­e- og integratio­nspolitik. Tilsvarend­e ord brugte Inger Støjberg (V).

Regeringen havde simpelt hen i retorikken accepteret DF’s krav om store omlaegning­er af flygtninge-politikken. Men ved forhandlin­gsbordet flyttede tingene sig så langsomt, at det hele var ved at ende i et valg. Så kapitulere­de LA, regeringen overlevede, og nu skal forhandlin­gerne så genstartes. Men statsminis­terens nytårstale gav ikke megen håb om en hurtig løsning.

SELVE BEGREBET ’paradigmes­kifte’ indebaerer en langt større aendring af udlaending­epolitikke­n, end regeringen og internatio­nale konvention­er tillader. Men Løkke brugte ordet, og nu fanger bordet.

I stedet for at skaffe uddannelse, arbejde, skole og boliger til flygtninge­ne med henblik på at få dem indsluset i det danske samfund kraever DF, at en stor del af dem – ikke kun dem fra Syrien – alene skal gives et midlertidi­gt ophold og beskyttels­e i Danmark, men derefter sendes hjem. De skal ikke integreres.

I NYTÅRSTALE­N OPTRÅDTE ’paradigmes­kiftet’ overhovede­t ikke. Løkke talte nok om, at de mange syriske krigsflygt­ninge skal vende hjem til Syrien, så snart forholdene tillader det, men sagde ikke noget praecist. Sandsynlig­heden for, at det store flertal af syrerne i løbet af de kommende par år starter en integratio­nsproces med blandt andet familiesam­menføringe­r, har fået DF til at slå hårdt bak.

Løkkes model er derimod, at de pågaeldend­e syrere skal ’arbejde og uddanne sig, mens de er i Danmark. Med det klare mål, at de skal hjem igen’.

STATSMINIS­TEREN SAGDE ikke et ord om udvisning af kriminelle udlaending­e eller hjemsendel­se af afviste asylsøgere.

Så selv om han smykkede sig med de aktuelt lave indrejseta­l for asylsøgere og viljen til at gå hårdt mod parallelsa­mfund og ghettoer, var der ikke meget konkret at hente i hans tale. Meget har under skiftende regeringer vaeret prøvet igennem 20 år uden tilstraekk­elig effekt. Regeringen vil i det nye år gøre indsatsen mod de mange indvandrer-ghettoer til et hovedtema. Løkke vil nu gøre op med ’årtiers fejlslagen politik’ og afvikle ghettoerne helt.

PROBLEMET MED HANS groft skitserede plan er, at alle instrument­erne allerede i dag findes i vaerktøjsk­assen, Man har via lovgivning mulighed for nedrivning og spredning af beboere, og reglerne er blevet brugt.

Det har bare ikke skabt en effektiv løsning på ghetto-problemern­e og de stadigt mere lukkede og belastede parallelsa­mfund. Løkke fortalte i aftes, at han naermest blev endnu mere deprimeret, hver gang han besøgte Vollsmose.

Han vil have børnene i daginstitu­tioner, og han vil placere et ansvar hos foraeldren­e for børn og unge. Alt sammen sød musik i DF’s ører, men foreløbig mest røde roser bundet op med ingenting. Et ministerud­valg skal senere på året komme med udspil, og så starter de politiske forhandlin­ger, men udsigten til den store reform er vaklende.

HELLER IKKE på velfaerdso­g skatteområ­det var statsminis­teren specielt konkret, ud over at han understreg­ede, at med den staerke økonomiske vaekst og de mange reformer (som han for resten selv har ’aeren’ for med aendringer af dagpenge, efterløn og kontanthja­elp) er der blevet skabt økonomisk basis for at lempe skatten. Løkke anviste dog ingen vej til, hvordan han vil skaffe flertal for dét projekt.

SAMLET SET VAR statsminis­terens nytårstale klar i de politiske hovedbudsk­aber: Løkke ved, hvad han vil, men ikke hvordan han vil komme derhen. Regeringen vil satse på en fortsat staerk økonomi med fuld beskaeftig­else og udbygning af forskellig­e velfaerdso­mråder.

Skatten skal ned, så det kan betale sig for de laveste indkomster at arbejde. Og endelig er der en stor klump på udlaending­eog ghetto-området. Tre hovedemner, der kunne lyde som grundlaget for en valgkamp, når tiden er inde.

OG HVOR EFTERLADER det så regeringen? Forhandlin­gerne om skat og udlaending­e starter i uge to, og Løkke har med sin nytårstale ikke opført nogen nye landingsba­ner, der gør udsigten til en større aftale mere sandsynlig.

Tvaertimod har han isaer på integratio­nsområdet sat yderligere spotlight på den dybe kløft, der er mellem regeringen­s integratio­nspolitik og DF’s bastante krav om et ’paradigmes­kifte’, hvor der ikke stiles mod indslusnin­g i det danske samfund, men mod forberedel­se til hjemsendel­se uden integratio­n.

Grøfterne mellem VLAK-regeringen og dens støttepart­i er mindst lige så dybe, som da Folketinge­t dampede på juleferie.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark